V Hongkongu začal soud s prodemokratickým mediálním magnátem Laiem, hrozí mu doživotí

Horizont ČT24: Soud s Jimmym Laiem (zdroj: ČT24)

V Hongkongu v pondělí začal soud s bývalým mediálním magnátem, zakladatelem bulvárního deníku Apple Daily a předním kritikem čínského režimu Jimmym Laiem, který je obžalovaný z porušení kontroverzního zákona o národní bezpečnosti. Pokud bude shledán vinným, hrozí mu až doživotní trest vězení.

Jimmy Lai si už nyní odpykává trest pět let a devět měsíců za podvod, ke kterému byl odsouzen loni. V nynějším procesu čelí obvinění ze spiknutí se zahraničními silami. Obžalován byl na základě zákona o národní bezpečnosti, který Čína v bývalé britské kolonii Hongkongu zavedla v reakci na prodemokratické protesty z roku 2019.

Podle prokuratury Lai a další vedoucí pracovníci listu Apple Daily, který založil, vyzývali Spojené státy, aby uvalily sankce na hongkongskou a čínskou vládu. Bulvární list Apple Daily, který podporoval demokracii v Hongkongu, ukončil činnost v roce 2021, když policie provedla razii v jeho sídle.

Podle Barbory Šámalové, zpravodajky ČT v Číně, je Jimmy Lai nejznámějším čínským disidentem, který je „trnem v oku čínské vlády od 90. let a bylo zjevné, že po přijetí zákona o národní bezpečnosti se stane jeho první obětí.“

Barbora Šámalová hovořila o soudu s aktivistou Jimmym Laiem (zdroj: ČT24)

Proti Laiovi je souběžně vedeno několik procesů, ten pondělní je ale podle Šámalové nejdůležitější. Šestasedmdesátiletému aktivistovi totiž hrozí doživotní trest a rozbíhající se proces tedy bude velkou zkouškou nezávislosti hongkongské justice.

USA i Velká Británie vyzvaly k propuštění aktivisty

Americké ministerstvo zahraničí stíhání Laie kritizovalo a apelovalo na okamžité propuštění jeho i dalších vězněných aktivistů. „Potlačování svobody tisku a omezování volného toku informací... poškozují demokratické instituce a pověst Hongkongu,“ uvedl v neděli v prohlášení mluvčí americké diplomacie Matthew Miller.

Jimmy Lai má britské občanství a také Británie v neděli vyzvala k jeho osvobození. Britský ministr zahraničí David Cameron vyjádřil znepokojení nad „stíháním zahájeným z politických důvodů“.

Čínu americká a britská reakce rozhořčila. „Připomínky USA a Británie k této záležitosti představují vážné porušení ducha právního státu a principů mezinárodního práva. Je to nehorázný politický manévr,“ prohlásil v pondělí mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin.

Bezpečnostní personál před soudem West Kowloon Magistrates' Court během procesu s mediálním magnátem Jimmym Laiem zajištuje jeho příznivce
Zdroj: Reuters/Lam Yik

Proces s Laiem začal za přísných bezpečnostních opatření. Před soudní budovu přišla demonstrovat i známá 67letá aktivistka Alexandra Wongová, která jako obvykle držela v rukou britskou vlajku. „Zákon o národní bezpečnosti zničil právní základy minulosti,“ prohlásila Wongová. Bělovlasou obrýlenou demonstrantku ihned obklopili a odvedli policisté, napsala agentura AFP.

Další Laiovi příznivci čekali před soudní budovou celou noc, aby si zajistili místo v jednacím sále. Šéf hongkongské bezpečnosti varoval, že žádné pokusy o narušení soudního procesu nebudou tolerovány.