Soud v Hongkongu se postavil proti vládě. Zákaz protestní hymny by podle něj ohrozil svobodu slova

Hongkongský soud zamítl žádost tamní vlády o zákaz protestní písně, která se stala neoficiální hymnou hongkongského prodemokratického hnutí. Soudce podle BBC uvedl, že zákaz by mohl mít „hrozivé účinky“ na svobodu slova. Pročínské autority zaujaly v posledních letech vůči demonstrantům v Hongkongu tvrdší postoj.

Podle hongkongské vlády chorál Sláva Hongkongu vyvolává dojem, že je hymnou a Hongkong nezávislým státem, čímž ohrožuje státní bezpečnost Číny. Úřady rozhořčilo, když při mezinárodních sportovních akcích slyšely hrát protestní píseň místo čínské národní hymny.

Ministr spravedlnosti Paul Lam Ting-kwok v červnu požádal soud, aby udělil prozatímní zákaz propagace, šíření nebo hraní písně „se záměrem podnítit ostatní k odtržení (Hongkongu) nebo s pobuřujícím úmyslem“. Soudce ale žádost odmítl s tím, že zákaz písně by významně narušil „právo nevinných třetích stran na svobodu projevu“.

Chorál je od roku 2020 zakázán na hongkongských školách. Hongkongská vláda navíc usiluje o úplné vymazání písně z internetu a zákaz reprodukce. Společnost Google ale žádosti soustavně odmítá vyhovět.

Omezení svobod

Hongkong je součástí Číny, od konce britské nadvlády v roce 1997 má však určitou autonomii. Aktivisté tvrdí, že demokratických svobod postupně ubývá a snahy o zákaz protestní písně považují za další pokus Pekingu potlačit nesouhlas proti čínské vládě.

V písni napsané v kantonštině se zpívá: „Přišel úsvit. Oživme Hongkong. Revoluce naší doby, za spravedlnost!“ Obyvatelé Hongkongu ji složili během velkých protestů v roce 2019. Lidem dodávala morálku, když vláda tvrdě zakročila proti demonstrujícím.

Čína v reakci na protesty zavedla rozsáhlý zákon o národní bezpečnosti, aby obnovila stabilitu v Hongkongu. Minulý rok byl zatčen hráč na foukací harmoniku za to, že zahrál píseň před britským konzulátem v Hongkongu, aby vyjádřil lístost nad smrtí královny Alžběty II., připomíná BBC.