TÉMA

Protesty v Hongkongu

V Hongkongu začal soud s prodemokratickým mediálním magnátem Laiem, hrozí mu doživotí

V Hongkongu v pondělí začal soud s bývalým mediálním magnátem, zakladatelem bulvárního deníku Apple Daily a předním kritikem čínského režimu Jimmym Laiem, který je obžalovaný z porušení kontroverzního zákona o národní bezpečnosti. Pokud bude shledán vinným, hrozí mu až doživotní trest vězení.
18. 12. 2023Aktualizováno18. 12. 2023, 22:24|

Hongkongská policie pokračuje v perzekuci účastníků demonstrací z roku 2019. Nešetří ani starší

Hongkongská policie pokračuje v represích proti aktivistům zapojeným do prodemokratických protestů v roce 2019. Tento týden zatkla čtveřici mladíků, kteří se schovávali před zatykačem. Soud zároveň prodloužil tresty vězení jiné skupině aktivistů, které před dvěma lety dopadla čínská bezpečnost na útěku na Tchaj-wan. Účinným nástrojem perzekucí je zákon o státní bezpečnosti prosazený Pekingem.
17. 7. 2022|

Hongkongský aktivista přezdívaný Kapitán Amerika byl odsouzen na základě bezpečnostního zákona

Hongkongský aktivista přezdívaný Kapitán Amerika 2.0, který se během protestů v metropoli oháněl štítem známého amerického superhrdiny, byl v pondělí shledán vinným z podněcování odtržení Hongkongu od Číny. Stal se tak druhou osobou odsouzenou na základě zákona o národní bezpečnosti, který Čína zavedla v rámci potlačování disentu. Trest mu zatím nebyl vyměřen.
25. 10. 2021|