Hongkongský aktivista přezdívaný Kapitán Amerika byl odsouzen na základě bezpečnostního zákona

Události: Odsouzený hongkongský aktivista (zdroj: ČT24)

Hongkongský aktivista přezdívaný Kapitán Amerika 2.0, který se během protestů v metropoli oháněl štítem známého amerického superhrdiny, byl v pondělí shledán vinným z podněcování odtržení Hongkongu od Číny. Stal se tak druhou osobou odsouzenou na základě zákona o národní bezpečnosti, který Čína zavedla v rámci potlačování disentu. Trest mu zatím nebyl vyměřen.

Jednatřicetiletý bývalý kurýr Ma Čchun-man byl obviněn z propagace nezávislosti Hongkongu tím, že během dvaceti loňských demonstrací skandoval hesla, držel transparenty a poskytoval rozhovory zahraničním médiím, čímž se stal známým.

„Takový jasný politický postoj nepochybně vyvolal v lidech přesvědčení, že obžalovaný měl v úmyslu podněcovat k odtržení,“ uvedl soudce okresního soudu Stanley Chan. „Obžalovaný neustále a bezvýhradně podněcoval k věcem, které jsou podle zákona o národní bezpečnosti zakázané,“ doplnil.

Ma, který trvá na své nevině, se rozhodl u soudu nevypovídat ani nepředvolat žádné svědky. Disident byl odsouzen na základě toho, co řekl nebo napsal, a nikoli na základě násilného činu, píše agentura Reuters. První obdobný rozsudek týkající se národní bezpečnosti se týkal Tong Ying-kita, který najel na motocyklu do skupiny policistů, za což byl odsouzen k devíti letům vězení.

Soudu byla promítnuta videa, na nichž Ma skanduje „Nezávislost Hongkongu je jedinou cestou“. Byl mu také zabaven zápisník s názvem ,Deník odporu Kapitána Ameriky'.

Maův Obhájce Edwin Choy předtím soudu řekl, že aktivista chtěl pouze uplatnit své právo na svobodu projevu a že se jednalo pouze o „prázdná hesla“, která nikdy nebyla konána. Nebylo bezprostředně jasné, zda Ma, kterému hrozí maximální trest sedmi let, má v plánu se odvolat. K soudu se má dostavit znovu 11. listopadu.

Obviněno více než sto lidí

Zákon o národní bezpečnosti zavedl Peking v červnu loňského roku a trestá to, co Čína považuje za podvratnou činnost, terorismus a spolčení se zahraničními silami.

Na základě zákona bylo obviněno už více než sto lidí, včetně opozičních politiků a aktivistů. Nyní s nimi probíhá soudní řízení, v němž mohou být někteří z nich odsouzeni až na doživotí.

Kritici tvrdí, že úřady používají bezpečnostní zákon jako nástroj represe a že právo na svobodu projevu, zakotvené v základním zákoně Hongkongu, je vážně narušeno.

Bývalá britská kolonie se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu s příslibem, že její rozsáhlé svobody budou zachovány. Čínské a hongkongské úřady popřely, že by nějak omezovaly lidská práva a svobody.