Z tiskáren vyšlo poslední číslo končícího Apple Daily. Čtenáři na něj v Hongkongu čekali fronty

Lidé v Hongkongu během čtvrtečního rána stáli fronty na poslední vydání prodemokratického deníku Apple Daily. Ten po 26 letech končí činnost v důsledku zásahu tamních úřadů. Podle nich list svými články porušoval zákony, policie v jeho redakci také minulý týden provedla razii a zadržela šéfredaktora, výkonného ředitele mediální skupiny Next Digital a další tři vysoké činitele. Hongkongští kriminalisté také zmrazili několikamilionový majetek, který patří třem společnostem napojeným na Apple Daily.

Do front na poslední vydání se obyvatelé Hongkongu začali řadit už o půlnoci, do brzkého dopoledne se přitom ve stáncích po celém městě prodal milion výtisků. Je to desetkrát více, než býval obvyklý náklad listu.

„Po dnešku zde není svoboda tisku. V Hongkongu nevidím budoucnost. Cítím velké zklamání a vztek. Nechápu, proč naše početně malá skupina a noviny byly nuceny přestat fungovat za takovýchto podmínek,“ řekl agentuře Reuters grafický designér Dickson Ng.

Apple Daily byl populární bulvární deník, který publikoval zprávy o celebritách. Ve svých politických článcích ale také často kritizoval hongkongské vedení i čínskou vládnoucí garnituru. List patří opozičnímu aktivistovi Jimmymu Laiovi, jenž si nyní odpykává trest za účast na nepovolených demonstracích v roce 2019.

Deník podle úřadů porušil bezpečnostní zákon

Poradce Jimmyho Laie v pondělí uvedl, že po zablokování aktiv deník není schopen vyplácet mzdy svým zhruba šesti stům zaměstnancům ani provádět jiné platby, a bude tak nucen v příštích několika dnech skončit.

Policie sdělila, že několik desítek článků v listu porušilo bezpečnostní zákon pro Hongkong. Ten trestá například podněcování k odtržení Hongkongu od Číny, podporu terorismu, podvracení státního pořádku či spolupráci se zahraničními zeměmi nebo osobami s cílem ohrozit státní bezpečnost. Za jeho porušení hrozí vysoké tresty odnětí svobody.

Zásah proti Apple Daily prohloubil obavy o svobodu slova v bývalé britské kolonii Hongkongu, která v roce 1997 přešla pod čínskou správu. Peking tehdy slíbil, že zdejší hospodářský a politický systém ponechá 50 let beze změny podle zásady „jedna země, dva systémy“.

Šéf britské diplomacie Dominic Raab řekl, že ukončení činnosti deníku Apple Daily je dalším příkladem toho, že pevninská Čína tuto dohodu nedodržuje. Raab přitom Peking vyzval, aby respektoval svobody hongkongského lidu. Tchajwanský úřad pro záležitosti pevniny odsoudil fakt, že hongkongská média nemohou kvůli „politickému útlaku“ pracovat.

Čínské ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo, že dodržování práv a svobod nesmí současně znamenat ohrožení národní bezpečnosti. „Před zákonem jsou si všichni rovni a žádná organizace nesmí stát nad zákonem,“ uvedl podle agentury Reuters mluvčí ministerstva. „Žádná práva a svobody, včetně svobody médií, nesmí jít za hranici zachování národní bezpečnosti,“ dodal.