Hongkongský soud poslal do vězení prodemokratického novináře

Události: Soud v Hongkongu poslal do vězení prodemokratické novináře (zdroj: ČT24)

Hongkongský soud uložil ve čtvrtek tresty vězení dvěma bývalým šéfredaktorům zakázaného prodemokratického serveru Stand News, informovala agentura AP. Exšéfa zpravodajství serveru Chung Pi-kuena poslal soud na 21 měsíců za mříže. Jeho zástupce Patrick Lam byl také odsouzen, ale následně propuštěn kvůli špatnému zdraví. Oba novináři dostali tresty za údajné pobuřování kvůli tomu, že publikovali články o potlačování občanských svobod. Přelomový proces je považovaný za ukazatel svobody tisku v Hongkongu.

Podle AP jde o první osoby odsouzené na základě kontroverzního zákona o rozvratné činnosti, kritizovaného za potlačování lidských práv. „Je to opravdu nová situace, nový svět. Posuzování případu, rozsudek a odůvodnění, to všechno nás učí, jak být novinářem,“ okomentoval rozsudek kolega odsouzených Ronson Chan.

Soud minulý měsíc uznal Chunga a Lama vinnými ze spiknutí za účelem zveřejňování a šíření rozvratných materiálů. Hrozily jim až dva roky vězení a pokuta pět tisíc hongkongských dolarů (v přepočtu přes 14 400 korun).

Streamovali protesty i vlastní konec

Server Stand News byl jedním z posledních médií v Hongkongu, která si troufala kritizovat úřady poté, co Peking provedl zátah proti disidentům po mohutných prodemokratických protestech z roku 2019.

Během rozsáhlých protestů před pěti lety byl Stand News jedním z hlavních zdrojů informací o protestech. Přinášel rozhovory s politickou opozicí, živě vysílal demonstrace a policejní zásahy a streamoval i vlastní konec, když policie vtrhla do jeho redakce.

Místní úřady v roce 2021 donutily zpravodajský web Stand News k ukončení činnosti. Mimo jiné pozatýkaly několik jeho současných a bývalých pracovníků kvůli údajnému šíření pobuřujících materiálů.

Uzavření webu následovalo několik měsíců poté, co ukončil činnost prodemokratický deník Apple Daily. Jeho vězněný zakladatel Jimmy Lai čelí pro změnu obvinění ze „spolčování s cizími mocnostmi.“ Za to mu hrozí až doživotí.

Dusné mediální prostředí

V reakci na protesty v roce 2019 zavedla komunistická Čína v Hongkongu přísný bezpečnostní zákon, který umožňuje trestat podvratnou činnost, terorismus nebo spolupráci se zahraničními silami až doživotním trestem vězení. Zákon je od počátku terčem mezinárodní kritiky kvůli porušování lidských práv a svobody slova.

Podle novinářských organizací se i kvůli zákonu mediální prostředí v Hongkongu v posledních letech zhoršilo. Novináři a jejich rodiny čelí zastrašování, upozornila předsedkyně Asociace hongkongských novinářů Selina Changová.

„Obtěžování přichází od lidí, kteří se označují za vlastence. Zasílají anonymní stížnosti rodinným příslušníkům novinářů, zaměstnavatelům rodinných příslušníků, majitelům bytů a jiným organizacím,“ uvedla Changová.

Potíže mají v Hongkongu také zahraniční novináři, doplnila zpravodajka České televize v Číně Barbora Šámalová. Místní úřady podle ní nedávno vykázaly třeba reportéra agentury Bloomberg a francouzskou fotografku agentury AP, která pořídila snímky Jimmyho Laie ve vězení.