Hongkongský soud shledal vinnými z „podvracení státu“ čtrnáct aktivistů, kteří se zapojili do primárek

Soud v Hongkongu uznal vinnými čtrnáct prodemokratických aktivistů v dosud nejrozsáhlejším procesu na základě zákona o národní bezpečnosti. Další dva viny zprostil. Celkem 47 prodemokratických aktivistů bylo obžalováno z podvracení státu. Podle obžaloby se ho dopustili tím, že se zapojili do primárek s cílem vybrat nejvhodnější kandidáty do voleb. Většina obžalovaných je už třetím rokem ve vazbě bez možnosti kauce.

Verdikty soudu v největším hongkongském procesu proti demokratické opozici padly více než tři roky poté, co policie pozatýkala 47 demokratů při hromadných raziích po celém městě a obvinila je ze spiknutí za účelem podvratné činnosti podle čínského zákona o národní bezpečnosti. Většina obviněných je zadržována už od února 2021, protože jim byla odmítnuta kauce.

Aktivisté byli obviněni z „podlého spiknutí“ ve snaze paralyzovat vládu nad městem a donutit jeho vedení k rezignaci, a to v souvislosti s neoficiálními primárkami z roku 2020. „Někteří (obžalovaní) v těchto primárkách přímo kandidovali, jiní je pomáhali organizovat nebo šířili informace na sociálních sítích a vyzývali lidi, ať k těm primárkám přijdou,“ popsala zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová. „Byli to většinou bývalí poslanci, dlouholetí zkušení politici, ale také sociální pracovníci nebo univerzitní profesoři.“

Podle demokratů bylo jejich cílem vybrat co nejsilnější opoziční kandidáty pro volby v městském zákonodárném sboru. Vláda komunistů v Pekingu, která v roce 1997 převzala nad bývalou britskou kolonií kontrolu, však tyto primární volby označila za nelegální.

Studio 6: Zpravodajka Šámalová o soudu s prodemokratickými aktivisty v Hongkongu (zdroj: ČT24)

„Za normálních okolností se soudů účastní porota. U státně-bezpečnostních soudů byla porota vyloučena a soudce vybírá osobně správce města tak, aby byli loajální Pekingu,“ popsala okolnosti procesu zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.

„Správce města je bývalý policista, který velel nejen zásahům proti demonstracím za demokracii, ale přímo nařídil a vedl razii proti těmto 47 obviněným. Policie vnikla do jejich bytů ve čtyři hodiny ráno dost drsným způsobem, v podstatě je vyvlekla z postelí,“ dodala zpravodajka ČT.

Celkem šestnáct z 47 obžalovaných vinu odmítlo. O výši trestů pro ty, které trojice soudců shledala vinnými, rozhodne soud k pozdějšímu datu, podle Šámalové zřejmě v řádu dnů či týdnů. Hrozí jim tresty od tří let až po doživotí.

Dva zprošťující rozsudky jsou podle Šámalové zřejmě snahou o zlepšení obrazu Hongkongu v zahraničí a obžaloba se proti nim už odvolala. „Navíc ti dva lidé, jsou to v obou případech bývalí zastupitelé, nejsou svobodní,“ dodala s tím, že se oba musejí nadále hlásit na policii.

Jednatřicet souzených aktivistů už loni v únoru před soudem přiznalo vinu a čtyři z nich se stali svědky obžaloby.

Kolem soudní budovy panovala přísná bezpečnostní opatření včetně posílených policejních hlídek se psy a hlídkových vozů. Skupina stoupenců opozice před soudem nocovala. „Přišel jsem sem, protože tohle je klíčový okamžik a historická chvíle,“ řekl agentuře Reuters pětatřicetiletý muž. „Obžalovaní se postavili za hongkongský lid a snažili se dosáhnout změny.“

Kritici: Politicky motivovaný protest a další rána právnímu státu

Zákon o národní bezpečnosti, který pro hongkongské území zavedla centrální vláda v Pekingu a proti jehož zavedení vypukly v Hongkongu v roce 2019 masové demonstrace, se zaměřuje na činy údajného separatismu, rozvratu státní moci, teroristické činnosti a spolupráce se zahraničními nebo vnějšími silami za účelem ohrožení národní bezpečnosti. Při jeho porušení může být udělen až doživotní trest.

Spojené státy a některé další, zejména evropské země, jejichž diplomaté se čtvrtečního slyšení účastnili, současný proces kritizují jako politicky motivovaný a žádají okamžité propuštění obviněných. Ostrý nesouhlas vyjádřila také Austrálie, která se snaží získat konzulární přístup k australskému občanovi Gordonu Ngovi, jenž je mezi odsouzenými.

Události: Soud s prodemokratickými aktivisty v Hongkongu (zdroj: ČT24)

Náměstkyně britského ministra zahraničí Anne-Marie Trevelyanová vyzvala komunistické úřady k ukončení stíhání na základě kontroverzního zákona a propuštění všech osob obviněných na jeho základě. „Dnešní rozsudek jen dále poškodí mezinárodní pověst Hongkongu. Vysílá zprávu, že obyvatelé Hongkongu se již nemohou bezpečně a smysluplně účastnit pokojné politické debaty,“ vyjádřila znepokojení politička.

Kritici upozorňují, že největší soudní proces svého druhu v Hongkongu zřejmě zasadí další ránu vládě práva v této bývalé britské kolonii a pověsti města jako jednoho ze světových finančních center. „Toto bezprecedentní hromadné odsouzení je dosud nejtvrdší ukázkou toho, jak je hongkongský zákon o národní bezpečnosti využíván k umlčování disentu,“ uvedla ředitelka Amnesty International pro Čínu Sarah Brooksová. Představuje to podle ní „téměř totální čistku“ politické opozice.