TÉMA

Prodemokratické hnutí

Hongkongské úřady tvrdě potírají prodemokratické hnutí, ve věznicích běží převýchova aktivistů

Hongkongské úřady intenzivně tlačí na vězněné prodemokratické aktivisty. Lidé mladší 21 let zatčení za účast na protestech v roce 2019 podstupují ve vězení takzvaný deradikalizační program, který má potlačit jejich politické přesvědčení a přimět je k přiznání k extremismu. Podle úřadů už nucenou převýchovou mělo projít bezmála 900 mladých lidí. Zpravodajka ČT Barbora Šámalová hovořila nejen o tomto tématu s představitelem hongkongské opozice Nathanem Lawem. Ten je aktuálně v britském exilu.
10. 6. 2023|

Hongkongský prodemokratický aktivista a bývalý mediální magnát Lai dostal další trest vězení

Soud v Hongkongu uložil další trest vězení bývalému mediálnímu magnátovi Jimmymu Laiovi, který patří k největším tamním kritikům čínského režimu. Tentokrát ho soud uznal vinným z podvodů a poslal ho do vězení na pět let a devět měsíců. Podle lidskoprávní organizace Human Rights Watch se jedná o odplatu čínských úřadů za podporu prodemokratického hnutí v bývalé britské kolonii.
10. 12. 2022Aktualizováno10. 12. 2022, 10:21|

V Hongkongu pustili z vězení autora protestního sloganu, bude dál pod dohledem

Přední hongkongský prodemokratický aktivista Edward Leung, který si odpykával trest za výtržnictví a útok na policii při protestech z roku 2016, byl po čtyřech letech propuštěn z vězení. Leung je autorem sloganu známého z protičínských protestů. Po propuštění bude dál pod dohledem.
19. 1. 2022|

Hongkongský soud poslal do vězení prodemokratickou aktivistku za organizaci vzpomínkové akce

Hongkongský soud poslal prodemokratickou aktivistku a právničku Chow Hang-tung na patnáct měsíců do vězení. Shledal ji vinnou z podvratné činnosti za organizaci loňské vzpomínkové akce na krvavé potlačení protestů na pekingském náměstí Tchien-an-men v červnu 1989, kterou úřady zakázaly.
4. 1. 2022|

Hongkongský soud poslal do vězení aktivisty za vzpomínku na Tchien-an-men

Na šest až devět měsíců poslal hongkongský soud do vězení devět představitelů prodemokratického hnutí za to, že se účastnili zakázané vzpomínkové akce na krvavé potlačení prodemokratického protestu na pekingském náměstí Tchien-an-men v roce 1989. Další tři opoziční představitelé dostali podmíněný trest za účast na vigilii nebo za podněcování k účasti na ní, informovala agentura AFP.
15. 9. 2021|