V Hongkongu pustili z vězení autora protestního sloganu, bude dál pod dohledem

Přední hongkongský prodemokratický aktivista Edward Leung, který si odpykával trest za výtržnictví a útok na policii při protestech z roku 2016, byl po čtyřech letech propuštěn z vězení. Leung je autorem sloganu známého z protičínských protestů. Po propuštění bude dál pod dohledem.

Třicetiletý Leung je jedním z vůdců hnutí požadujícího nezávislost Hongkongu na Číně a autorem známého sloganu „Osvoboďte Hongkong, revoluce naší doby“. Leung ho poprvé použil ve své kampani v roce 2016, když se pokoušel o zvolení do parlamentu. Z voleb ho ale vyloučili. 

Heslo provolávali demonstranti jako pokřik proti čínské autoritářské vládě při protestech v roce 2019, úřady ho poté zakázaly.

Leung byl odsouzen v roce 2018 k šestiletému trestu odnětí svobody za účast na demonstraci, při níž maskovaní aktivisté, které rozlítily čínské zásahy do autonomie Hongkongu, házeli cihly a zapalovali odpadkové koše. Většina ze 130 zraněných byli tehdy policisté.

Leung bude pod dohledem

Podle místních médií byl aktivista propuštěn z vězení dříve za dobré chování. Leung na Facebooku uvedl, že po propuštění bude pod dohledem, přestane používat sociální sítě a nebude poskytovat rozhovory pro média ani přijímat návštěvy.

„Jak vyžaduje zákon, budu po propuštění pod dohledem,“ citovala z postu agentura AP. Svůj profil na sociální síti Facebook zruší podle ní na radu právníků z bezpečnostních důvodů.

Bývalá britská kolonie Hongkong se vrátila pod čínskou správu v roce 1997. V současné době je Hongkong spravován podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Peking ale tyto svobody postupně omezuje.