Hongkong si zvyká na čínské přiškrcení

Události: Situace v Hongkongu, pět let po protestech (zdroj: ČT24)

Před 27 lety přešla bývalá britská kolonie Hongkong pod čínskou správu. Peking tehdy slíbil městu, že jeho demokratické svobody zachová na dalších padesát let, tedy do roku 2047. Dnes však Hongkong svazují přísné zákony o státní bezpečnosti a od posledních mohutných prodemokratických protestů uplynulo pět let.

Výročí návratu pod čínskou správu si obyvatelé města dříve připomínali voláním po ochraně demokratických svobod. Nyní je situace zcela jiná: státní recepce a akce organizované propekingskými skupinami.

„Ve slavnostní den mám další dobré zprávy. Hongkong brzy přivítá dva nové členy rodiny: pár pand velkých. Jsem hluboce vděčný ústřední vládě za její péči a podporu Hongkongu,“ prohlásil správce Hongkongu John Lee.

Úvahy o emigraci

Občanskou společnost – pět roků od léta protestů – umlčely zákony o státní bezpečnosti. Lidé, kteří připomínali slib zachování demokratických svobod na padesát let, jsou ve vězení nebo v exilu. Jako například prodemokratický aktivista Nathan Law, na jehož dopadení vypsala Čína odměnu.

„Jsme svědky éry politických perzekucí. Dopadá na mnoho lidí, zejména mladých,“ řekl.

Zpravodajka připomíná, že statisíce lidí emigrovaly – zejména rodiny s dětmi – a další to zvažují. Podle průzkumů až 38 procent univerzitních studentů. Místo nich přicházejí přistěhovalci z pevninské Číny, které lákají ekonomické příležitosti.

Cesty na pevninu levným konzumem

Navzdory rozčarování některých obyvatel a snahám Pekingu město kontrolovat, jsou v Hongkongu i lidé, kteří využívají užší vazby na Čínu. „Díky nižším cenám na pevnině a snadné dopravě si mnozí oblíbili přeshraniční životní styl,“ uvádí Šámalová.

Pravidelné cesty do restaurací, za masážemi a nákupy jsou novým trendem i mezi lidmi, kteří demonstrovali v ulicích. „Jde o integraci s oblastí Velkého zálivu. Víc lidí z Hongkongu považuje za skvělé a levné konzumovat na druhé straně,“ komentovala nový trend analytička Hongkongské ekonomické univerzity Vera Yuen.

Obyvatelé si zvykají na užší spojení s pevninou, a to včetně těch, kteří neschvalují čínský politický systém ani si nepřejí jeho zavedení v kdysi liberálním městě, dodává Šámalová.