Hohlmeierová žádá od šéfa europarlamentu reakci na Babišovy výroky

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli zvažuje, že se obrátí na Česko kvůli urážlivým výrokům premiéra Andreje Babiše (ANO) na adresu europoslanců. Sdělila to mluvčí europarlamentu. K reakci vyzvala Sassoliho dopisem předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeierová, kterou Babiš označil za pomatenou. Premiér poté řekl, že europoslankyně urazila české zemědělce a že problematice nerozumí. Své předchozí vyjádření na její adresu považuje za správné.

Německá europoslankyně spolu s dalšími členy výboru poslední únorový týden navštívila v Praze některé úřady, aby zjišťovala fakta o Babišově možném střetu zájmů. Podle Hohlmeierové dospěla mise k závěru, že Česko nemá jasná pravidla pro řešení situací, které by mohly být vnímány právě jako konflikt zájmů.

Pozoruhodnější než samotné toto zjištění byla ovšem podle šéfky výboru Babišova reakce. Premiér nazval české europoslance a členy mise Mikuláše Peksu (Piráti) a Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) vlastizrádci, samotnou Hohlmeierovou pak pomatenou. Babiš se později za svá slova na adresu českých členů Evropského parlamentu omluvil.

„Evropská unie nesmí tolerovat takové urážky od šéfa evropské vlády na adresu členů instituce EU. Tento nepřípustný propad stylu politického vyjadřování žádá jasnou reakci,“ napsala Hohlmeierová v dopise se středečním datem rozeslaném novinářům.

Sassoliho požádala, aby Babišovy výroky probral s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Babišovi má pak podle ní šéf EP dát jasně na srozuměnou, že jeho reakce je „netolerovatelná“.

„V současné době se to zvažuje,“ odpověděla mluvčí europarlamentu Delphine Colardová na otázku, zda se Sassoli chystá zaslat do Česka protestní dopis.

Babiš: Hohlmeierová urazila české zemědělce a problematice nerozumí

Babiš v reakci na poslední vývoj kauzy uvedl, že Sassoli dostane dopis od českých zemědělců, protože Hohlmeierová je podle něj urazila. „Ona té problematice vůbec nerozumí a to, jak jsem se o ní vyjádřil, je vlastně správný výrok,“ řekl premiér.

Agrární komora už Sassolimu napsala a podle premiéra by bylo dobré, kdyby si dopis pečlivě přečetl. Rád si s ním podle svých slov také promluví na Evropské radě. Čím konkrétně Hohlmeierová urazila české zemědělce, neuvedl.

Agrární komora: Hohlmeierová nejedná nestranně

Komora na svém webu tvrdí, že Hohlmeierová nejedná nestranně a přiznává sympatie k některým nevládním organizacím a politickým hnutím. Dále tvrdí, že se europoslankyně nesetkala s jejími zástupci, ale se zástupci menšinové Asociace soukromého zemědělství. „Na což má samozřejmě plné právo, pokud by se setkala i s dalšími organizacemi,“ píše komora.

Z této schůzky si podle Agrární komory europoslankyně odnesla nepravdivou informaci, že se „české zemědělství dělí na soukromé zemědělce, kteří jsou utlačováni druhou stranou spektra, tedy velkými holdingy a jejich akcionáři. Nic mezi tím nejspíš podle paní Hohlmeier neexistuje,“ dodává komora v dopise.

Komora také tvrdí, že jsou v ČR více podporovaní malí zemědělci. Komoře předsedá Zdeněk Jandejsek, který do ní přišel z funkce ředitele firmy Rabbit Trhový Štěpánov. Koncern má obrat v miliardách korun.

Zdechovský i Peksa zvažují právní kroky

Podle Hohlmeierové čelí Babišem uražení europoslanci výhrůžkám smrtí a jeden z nich dostal policejní ochranu. Zdechovský již dříve řekl, že podal kvůli výhrůžkám, které dostává, trestní oznámení a zvažuje další právní kroky stejně jako Peksa. Babiš v úterý na Twitteru napsal, že výroky asi přehnal a že se omlouvá.  

Loňská zpráva auditorů EK, která se týkala dotací ze strukturálních fondů EU, konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů. Podle zprávy má stále vliv na holding Agrofert, přestože ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů.

Možného premiérova střetu zájmů se týkal i druhý audit zaměřený na zemědělské dotace, jeho konečné znění ale dosud nebylo zveřejněno. Babiš obvinění ze střetu zájmů opakovaně odmítá a označuje ho za politickou záležitost.

Europoslanci Knotek a Zdechovský hosty pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

„Myslím si, že výroky, které on (Babiš - pozn. red.) používá, nepatří do veřejného sektoru,“ vyjádřil se k záležitosti ve čtvrtek v pořadu Události, komentáře Tomáš Zdechovský. Podle něj by měl premiér atmosféru zklidnit. „Měl by říct: omlouvám se, přehnal jsem to,“ domnívá se europoslanec.

Kdyby je Babiš neoznačil za vlastizrádce, misi by podle Zdechovského europoslanci odkomunikovali v neutrálním duchu. „Spíš bychom se věnovali věcným tématům. Bohužel, teď musíme reagovat,“ dodal.

„Ještě dříve, než ta mise vůbec fyzicky začala, opravdu mnoho občanů názor, že se jedná v podstatě o vlastizradu, sdílelo,“ vyjádřil se k záležitosti v Událostech, komentářích europoslanec Ondřej Knotek (ANO) s tím, že osobně si o Babišových výrocích v tuto chvíli nic nemyslí.

Výhrůžkám čelí i Hohlmeirová

Výhrůžky byly zaslány i europoslankyni Hohlmeierové, která podle bavorské policie v případu přijala preventivní opatření. Ve čtvrtek to řekl mluvčí policie v severobavorském okresu Horní Franky Alexander Czech. Jestli má sedmapadesátiletá politička policejní ochranu, neuvedl.

„To vám teď detailně samozřejmě nemůžu říci, jestli má policejní ochranu,“ uvedl Czech, podle něhož bavorská policie příslušná opatření konzultovala i se Spolkovým kriminálním úřadem (BKA).

Konkrétně se bavorská policie zabývá dopisem, který byl orazítkován v Praze a koncem ledna dorazil do kanceláře Hohlmeierové. Obsahoval urážlivá a výhružná vyjádření. Konkrétního podezřelého zatím bavorská policie nezjistila.

Vrecionová: EP chystá rezoluci o Babišovi, střet zájmů je jasný

Podle europoslankyně Veroniky Vrecionové (ODS) se v Bruselu po nedávné misi Hohlmeierové mluví o tom, že v Česku panuje „systémová kleptokracie“. Vrecionová řekla, že europoslanci by měli debatu na téma Babišova střetu zájmů opět otevřít a odhlasovat rezoluci.

„Pracují na ní politici napříč všemi frakcemi, já jsem také měla možnost s některými z nich mluvit,“ uvedla. Konflikt Babišových zájmů podle ní už nikdo z europoslanců nezpochybňuje. „To je jasná věc. Ale také se začalo mluvit o tom, že premiér zneužívá své postavení pro své soukromé zájmy,“ uvedla. 

Hohlmeierová je podle ní významná politička, která velmi dobře rozumí problematice rozpočtové kontroly a jejím cílem je pouze chránit daňové poplatníky v ČR i Evropě.