EU doporučila další posilující dávku očkování proti covidu pro lidi nad šedesát let

Evropská unie doporučila druhou posilující dávku očkování proti koronaviru lidem nad šedesát let a dalším rizikovým skupinám. Reaguje tak na aktuální rychlý nárůst počtu nových případů nemoci i hospitalizovaných. Dalším důvodem je vysoká nakažlivost nových subvariant omikronu. Dosud doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky platilo pouze pro lidi nad osmdesát let.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) o doporučení informovalo ve společné zprávě

Rozšířením očkované skupiny reaguje EU na aktuální rychlý nárůst počtu nových případů nemoci i hospitalizovaných. Dalším důvodem je vysoká nakažlivost subvariant BA.4 a BA.5. Pro lidi očkované v první fázi vakcínou se dvěma dávkami by tak toto očkování bylo již čtvrtou vakcinací.

Světová zdravotnická organizace (WHO) na konci června oznámila, že očekává, že evropské státy v létě budou mít vysoké počty nakažených koronavirem. Denní přírůstky nakažených v Evropě se v červnu ztrojnásobily. Nejvyšší čísla vykazují například Portugalsko, Francie, Německo či Rakousko.

„Vyzývám členské státy, aby neprodleně zavedly druhé posilující očkování pro všechny osoby starší šedesáti let a všechny zranitelné osoby, a vyzývám všechny, kteří mají nárok na očkování, aby se očkovat nechali. Takto ochráníme sebe, své blízké a zranitelné skupiny obyvatel,“ sdělila komisařka EU pro zdraví Stella Kyriakidesová.

Denní počet nakažených ve zhruba padesáti státech, které spadají pod evropskou pobočku WHO, v pátek činil přibližně 675 tisíc lidí denně. Agentura AFP píše, že obdobné počty vykazovala Evropa na začátku dubna po silné zimní vlně.