TÉMA

Stella Kyriakidesová

Kvalita léčby rakoviny by měla být stejná ve všech zemích Evropské unie, řekl ministr Válek

Kvalita a dostupnost léčby rakoviny by měla být stejná ve všech zemích Evropské unie. Řekl to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na neformálním jednání ministrů zdravotnictví EU v Praze. Na setkání také zaznělo, že nové covidové vakcíny se už postupně dostávají do zemí EU, řekla to ředitelka Evropské agentury pro lékové přípravky (EMA) Emer Cookeová. V Česku nové očkovací látky už jsou. Evropská komise podle komisařky pro zdraví Stelly Kyriakidesové také zajistila dalších 170 tisíc dávek vakcín proti opičím neštovicím, celkem jich je k dispozici 330 tisíc.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 22:44|

EU doporučila další posilující dávku očkování proti covidu pro lidi nad šedesát let

Evropská unie doporučila druhou posilující dávku očkování proti koronaviru lidem nad šedesát let a dalším rizikovým skupinám. Reaguje tak na aktuální rychlý nárůst počtu nových případů nemoci i hospitalizovaných. Dalším důvodem je vysoká nakažlivost nových subvariant omikronu. Dosud doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky platilo pouze pro lidi nad osmdesát let.
11. 7. 2022|

Vnitro vydalo už přes 220 tisíc speciálních víz. Zdravotníci z Ukrajiny by se mohli snáz zapojit

V Česku dosud obdrželo víza 222 847 ukrajinských uprchlíků. Od úterý získávají víza za účelem dočasné ochrany, která nahradila dosud vydávaná speciální dlouhodobá víza. Na cizinecké policii se zatím nahlásilo už téměř 120 tisíc Ukrajinců, informovalo ministerstvo vnitra. Šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) vládě předloží materiál pro zjednodušení zaměstnávání zdravotníků z Ukrajiny, ti by pečovali hlavně o běžence. Uznávání kvalifikací řeší bruselské úřady jednotně na úrovni EU.
24. 3. 2022Aktualizováno24. 3. 2022, 21:26|

Pandemie ve světě: Komise schválila lék od Pfizeru, Izrael uvažuje o zrušení zelených pasů

Evropská komise schválila využití pilulky paxlovid firmy Pfizer pro léčbu covidu-19. Lék se tak nově může podávat ve všech členských státech. Dosud maximální počty nakažených hlásí Ukrajina a Rusko. Laboratoře v Německu v mezitýdenních počtech hlásí dosud nejvyšší počet nově nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel.
28. 1. 2022Aktualizováno28. 1. 2022, 16:31|