WHO očekává, že v létě bude v Evropě velký počet nakažených koronavirem

Světová zdravotnická organizace (WHO) očekává, že evropské státy v létě budou mít vysoké počty nakažených koronavirem. Agentuře AFP to řekl šéf evropské pobočky WHO Hans Kluge. Mohou za to nové a nakažlivější subvarianty viru i zrušení pandemických opatření. Kluge také vyzval evropské státy, aby neomezovaly testování. Pro ochranu před vážnými příznaky nemoci covidu-19 je stále důležité očkování.

Denní přírůstky nakažených v Evropě se za poslední měsíc ztrojnásobily. Nejvyšší čísla vykazují například Portugalsko, Francie, Německo či Rakousko.

„Protože země v Evropě zrušily dříve zavedená opatření, bude se virus během léta rychle šířit,“ uvedl Kluge. Podle expertů za růst počtu nových případů infekce mohou i nové a nakažlivější subvarianty BA.4 nebo BA.5 koronaviru omikron.

Kluge doufá, že díky úspěšnému očkování proti covidu v mnoha evropských zemích nárůst případů koronaviru nepovede k vážnější dopadům jako v předchozích fázích pandemie. „Naše doporučení stále platí,“ uvedl Kluge. WHO doporučuje izolaci nakažených, očkování proti covidu-19 a také nošení roušek a respirátorů v místech, kde je velký počet lidí. Dalším prvkem pro snížení rizika zahlcení nemocnic a růstu počtů úmrtí jsou opatření na ochranu rizikových skupin.

WHO také vyzývá evropské státy, aby neomezovaly testování. Některé to však už udělaly. „Virus ale nezmizí, když ho státy přestanou sledovat. I nadále infikuje lidi, mění se a zabíjí,“ uvedl Kluge.

Denní počet nakažených ve zhruba padesáti státech, které spadají pod evropskou pobočku WHO, v současnosti činí kolem 500 tisíc lidí denně, na konci května to bylo zhruba 150 tisíc lidí denně. Každý den umírá asi pět stovek nakažených, což je úroveň srovnatelná s létem roku 2020. V zimě přitom umíralo na čtyři tisíce až pět tisíc nakažených denně.

Situace v Česku

Růst počtu nových případů koronavirové infekce zaznamenává i Česká republika. V pondělí počet pozitivních testů přesáhl poprvé od začátku května tisícovku, od té doby zatím počet případů pod tisícovku nepoklesl. Současně se v tuzemsku ale jen velmi málo testuje – pozitivní je tedy asi každý čtvrtý test. Stoupá také počet hospitalizovaných s covidem: na začátku minulého měsíce to byla asi stovka lidí, teď je to přibližně dvojnásobek.

V Česku na rozdíl od některých sousedních zemí neplatí žádná z protiepidemických povinností, jako byly v minulých letech respirátory ve veřejné dopravě (ty jsou stále například v Německu) a v budovách nebo požadavky na negativní test při příchodu na hromadné akce. Kvůli růstu počtu případů ale nabádají lékaři, aby stát nezaváhal při přípravě na to, co by se mohlo stát letní vlnou epidemie.

„Očekávali jsme, že přijde letní vlna, a to zejména s tím, že se v západní Evropě objevily nové varianty viru. Máme výhodu, že je Česká republika vždy o trochu pozadu. Máme dva, tři a někdy i čtyři týdny času, abychom se připravili, abychom věděli, co nás čeká,“ apeloval předseda Společnosti infekčního lékařství a primář infekčního oddělení ústecké nemocnice Pavel Dlouhý.