Duginová kritizovala vedení invaze, zabila ji FSB, uvádí Kyjev k ruským obviněním

Události ČT: Kyjev tvrdí, že Duginovou zabila FSB (zdroj: ČT24)

Za vraždou Darji Duginové je ruská tajná služba FSB, ukrajinské zpravodajské služby takto nepracují, uvedl tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Reagoval tak na  pondělní závěry ruské FSB, která z atentátu naopak obvinila ukrajinské zpravodajské služby. Dcera ultranacionalistického ideologa Alexandra Dugina zemřela ve středu při explozi auta nedaleko Moskvy.

Danilov v ukrajinské televizi prohlásil, že Kyjevu na Duginové nikterak nezáleželo. „Udělala to FSB a teď budou říkat, že to byl někdo z naší strany. My takhle nepracujeme. Máme důležitější úkoly. S odpálením té dámy nemáme nic společného, je to práce ruských zpravodajských služeb,“ prohlásil šéf ukrajinské bezpečnostní rady.

Připomněl, že jak Darja, tak Alexandr Duginovi kritizovali to, že ruská invaze na Ukrajině trvá dlouho. Ruské zpravodajské služby začínají odklízet lidi, kteří kritizují „úspěchy“ ruské armády ve válce, míní Danilov. „Naše zpravodajské služby s tím nemají nic společného,“ dodal.

Duginová zahynula v sobotu pozdě večer, když se vracela z akce, kterou navštívila společně s otcem. Ten podle některých zdrojů měl původně jet v automobilu s ní. Ruské bezpečnostní služby v neděli uvedly, že pod vozem explodovalo výbušné zařízení a zločin byl pravděpodobně naplánován a objednán.

K útoku se hlásí partyzáni

FSB v pondělí prohlásila, že vraždu objasnila. Tvrdí, že pachatelkou je ukrajinská občanka, která do Ruska přijela i s dvanáctiletou dcerou, a po činu odjela do Estonska. Předložené důkazy ale vzbuzují pochybnosti. Například údajný doklad příslušnosti atentátnice k praporu Azov nese známky manipulace v softwaru pro úpravu fotografií. Pozorovatelé také upozorňují na to, že zatímco vraždy kritiků Kremlu zůstávají léta neobjasněné, smrt Duginové FSB dokázala vyšetřit během několika hodin.

K útoku se také přihlásila neznámá ruská partyzánská skupina s názvem Národní republikánská armáda (NRA). Agentura AP poznamenala, že existenci takového uskupení nebyla schopna ověřit.

Duginová kritizovala Šojgua a vedení invaze

Také politolog Emil Aslan z katedry bezpečnostních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy říká, že o skupině není nic známo. „Nemáme konkrétní informace o tom, kdo za skupinou stojí, kolik má skupina členů, kde operuje a tak dále. Provozovat v současném Rusku odbojovou organizaci je obrovská výzva vzhledem k tomu, jak silnou kontrolu nad územím mají tajné služby,“ vysvětluje Aslan.

Atentát na Duginovou a postavení ruské opozice (zdroj: ČT24)

Je proto podle něj jen málo pravděpodobné, že za útokem na Duginovou skutečně stojí NRA, byť možné to je. „Já bych se přikláněl k tomu, že to může být dílem rozepří v ruských tajných službách. O Duginové se například ví, že v posledních měsících hodně významně kritizovala ministra obrany Šojgua, viděla se jako ministryně obrany,“ interpretuje analytik.

Obvinění Ukrajiny vidí Aslan jako nejmenší zlo pro Kreml. Režim totiž nemůže spekulovat o vnitřních sporech v tajných službách a stejně tak nesmí připustit, že by v Rusku mohl existovat odboj. 

Rusko se také ohradilo proti reakci české ministryně obrany Jany Černochové (ODS) na smrt Duginové.  Černochová na Twitteru napsala, že jí není líto dcery, ani truchlícího otce, ale naopak tisíců lidí „zavražděných v důsledku jejich propagandy a odporné ideologie“. Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja ji na zasedání Rady bezpečnosti OSN obvinil z podpory terorismu. Černochová to odmítla a zopakovala, že Duginová vyzývala k vyhlazení ukrajinského národa.