TÉMA

Darja Duginová

Ruského nacionalistického spisovatele a politika Prilepina zranila bomba v autě

Prominentní ruský nacionalistický spisovatel Zachar Prilepin byl v sobotu zraněn při výbuchu bomby v autě, informovala ruská státní agentura TASS. Incident se stal v Nižegorodské oblasti v centrálním Rusku. Podle úřadů při něm zemřel Prilepinův řidič. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová z útoku, který je vyšetřován jako teroristický čin, obvinila Západ a Ukrajinu. K odpovědnosti za něj se ale přihlásila partyzánská skupina, která si říká Ateš.
6. 5. 2023Aktualizováno6. 5. 2023, 21:05|

Česká diplomacie si předvolala ruského velvyslance. Vláda považuje osočení Černochové za nepřijatelné

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja v úterý obvinil ministryni obrany Janu Černochovou (ODS) z podpory terorismu. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) rozhodl o předvolání ruského velvyslance Alexandra Zmejevského a náměstek ministra Jaroslav Kurfürst se důrazně ohradil proti obviněním Ruska vůči Česku na Radě bezpečnosti OSN.  Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání vlády dodal, že kabinet považuje ruské výroky za naprosto nepřijatelné.
24. 8. 2022Aktualizováno24. 8. 2022, 21:44|

Duginová kritizovala vedení invaze, zabila ji FSB, uvádí Kyjev k ruským obviněním

Za vraždou Darji Duginové je ruská tajná služba FSB, ukrajinské zpravodajské služby takto nepracují, uvedl tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Reagoval tak na  pondělní závěry ruské FSB, která z atentátu naopak obvinila ukrajinské zpravodajské služby. Dcera ultranacionalistického ideologa Alexandra Dugina zemřela ve středu při explozi auta nedaleko Moskvy.
23. 8. 2022Aktualizováno23. 8. 2022, 22:02|

Duginovou zabili ruští partyzáni, tvrdí bývalý poslanec. Rusko viní ukrajinské zpravodajské služby

K odpovědnosti za smrt dcery ultranacionalistického ideologa Alexandra Dugina se přihlásila neznámá ruská partyzánská skupina s názvem Národní republikánská armáda. Podle agentury AP to oznámil bývalý ruský poslanec a opoziční aktivista Ilja Ponomarjov. AP uvedla, že nebyla schopna existenci skupiny ověřit. V pondělí odpovědnost za útok přičetla ruská tajná služba FSB ukrajinským zpravodajským službám. Neoficiální obvinění na adresu Ukrajiny zazněla už o víkendu a Kyjev je kategoricky odmítl.
22. 8. 2022Aktualizováno22. 8. 2022, 22:25|

Při explozi auta zemřela u Moskvy dcera Putinova ideologa, propaganda volá po odplatě

Při explozi auta nedaleko Moskvy v sobotu zemřela dcera ruského prokremelského ideologa Alexandra Dugina. Podle vyšetřovatelů pod jejím autem explodovalo výbušné zařízení a zločin byl pravděpodobně naplánován a objednán. Server stanice BBC uvedl, že v autě měl jet i sám Dugin.
21. 8. 2022Aktualizováno21. 8. 2022, 19:53|