Ruského nacionalistického spisovatele a politika Prilepina zranila bomba v autě

Prominentní ruský nacionalistický spisovatel Zachar Prilepin byl v sobotu zraněn při výbuchu bomby v autě, informovala ruská státní agentura TASS. Incident se stal v Nižegorodské oblasti v centrálním Rusku. Podle úřadů při něm zemřel Prilepinův řidič. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová z útoku, který je vyšetřován jako teroristický čin, obvinila Západ a Ukrajinu. K odpovědnosti za něj se ale přihlásila partyzánská skupina, která si říká Ateš.

„Přežil, ale utrpěl zranění, je při vědomí,“ uvedla agentura TASS. Prilepin má po útoku údajně zraněné obě nohy a je v nemocnici. Podle agentury RIA Novosti utrpěl otřes mozku a zlomeniny.  

Kromě Prilepina a řidiče měla být v autě Audi Q7 spisovatelova dcera, několik minut před výbuchem z vozu prý ale vystoupila. Síla exploze pak vozidlo vymrštila a následně se převrátilo. Jeho části se rozletěly do stran.

Zdravotníci později informovali, že je Prilepin „v těžkém, nikoliv však v kritickém stavu“. Podle gubernátora oblasti Gleba Nikitina podstoupil spisovatel úspěšnou operaci, po níž byl uveden do umělého spánku s cílem rychlejší rekonvalescence.

Policisté v Nižegorodské oblasti po útoku dostali rozkaz zastavovat všechna „podezřelá“ auta.

Ruské ministerstvo vnitra informovalo, že policie zadržela muže, který je podezřelý z toho, že má s výbuchem něco společného. Výbor, který případ vyšetřuje jako teroristický čin, později uvedl, že podezřelý Alexandr Permjakov se při výslechu k podílu na atentátu přiznal a uvedl, že jednal „na pokyn ukrajinských tajných služeb“. Nálož měl odpálit na dálku. Tato tvrzení ruské strany však nelze ověřit. 

Ruskojazyčný servis stanice BBC přitom informoval o tom, že k útoku se přihlásilo partyzánské hnutí Ateš. Správce jeho telegramového kanálu BBC řekl, že Prilepin je „jedním z hlavních ideologů ruského světa a nese bezprostřední vinu za válku“ na Ukrajině. Skupina Ateš vznikla loni v září a zapojili se do ní Ukrajinci, krymští Tataři a Rusové.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se k výbuchu odmítl vyjádřit s tím, že čeká na informace od vyšetřovatelů.

Naopak mluvčí ministerstva zahraničí Zacharovová v reakci na sociální síti napsala, že za útok může Ukrajina a Západ. „Pravda vyšla najevo: Washington a NATO podporovaly jinou teroristickou buňku – režim v Kyjevě,“ napsala. 

Ukrajinská tajná služba SBU se v reakci na tato obvinění k případu odmítla vyjádřit s tím, že nemůže nic takového potvrdit ani vyvrátit. Tiskové oddělení SBU zároveň připomnělo dřívější vyjádření šéfa služby Vasyla Maljuka, že Rusy, kteří na ukrajinskou půdu přinesli válku, čeká smrt a násilí.

Podporovatel ruské agrese

Sedmačtyřicetiletý Prilepin je spolupředsedou parlamentní strany Spravedlivé Rusko. V minulosti sloužil u polovojenských policejních jednotek OMON a účastnil se válek v Čečensku. Podporoval ruskou anexi Krymu v roce 2014 a zapojil se do konfliktu na východě Ukrajiny na straně Ruskem koordinovaných sil.

Od počátku rovněž schvaluje otevřenou ruskou invazi na Ukrajinu, kterou Moskva zahájila loni v únoru, a podle své mluvčí organizoval humanitární pomoc pro obyvatele oblastí dobytých ruskou armádou.

Prilepinův kanál na sociální síti Telegram sleduje více než 300 tisíc lidí, má kanál na platformě YouTube a vlastní internetovou stránku, jejíž správce na ni v sobotu napsal, že „Zachar žije“. Agentura Reuters připomíná, že v roce 2019 se Prilepin chválil svými „úspěchy“ na Ukrajině, když řekl, že jeho jednotka „zabila velké počty lidí“. „Žádný z polních velitelů neměl takové výsledky jako já,“ řekl v rozhovoru na YouTube.

Od ruského vpádu na Ukrajinu při bombových atentátech zemřeli už dva ruští prováleční propagandisté. Loni v srpnu přišla o život Darja Duginová, dcera nacionalistického ideologa Alexandra Dugina. Začátkem dubna zemřel při útoku v jedné petrohradské kavárně proruský vojenský bloger známý jako Vladlen Tatarskij.