TÉMA

Vladlen Tatarskij

Trepovová dostala za vraždu blogera 27 let vězení. Jde o nejtvrdší trest pro ženu v moderní historii Ruska

Ruský vojenský soud poslal na 27 let za mříže Darju Trepovovou, stíhanou za vraždu válečného blogera Vladlena Tatarského. Shledal ji vinnou z teroristického útoku, nezákonného pořízení výbušnin a z padělání dokumentů. Podle obžaloby Trepovová přinesla blogerovi bustu se skrytou výbušninou. Žena odmítá, že by o obsahu sošky věděla, myslela si prý, že je uvnitř schovaný odposlech. Čtvrteční verdikt je podle serveru Mediazony nejpřísnější známý trest pro ženu v Rusku v novodobé historii.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 17:11|

Ruského nacionalistického spisovatele a politika Prilepina zranila bomba v autě

Prominentní ruský nacionalistický spisovatel Zachar Prilepin byl v sobotu zraněn při výbuchu bomby v autě, informovala ruská státní agentura TASS. Incident se stal v Nižegorodské oblasti v centrálním Rusku. Podle úřadů při něm zemřel Prilepinův řidič. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová z útoku, který je vyšetřován jako teroristický čin, obvinila Západ a Ukrajinu. K odpovědnosti za něj se ale přihlásila partyzánská skupina, která si říká Ateš.
6. 5. 2023Aktualizováno6. 5. 2023, 21:05|

Zadržený novinář Gershkovich zůstane ve vazbě, ruský soud zamítl jeho odvolání

Americký novinář Evan Gershkovich, jenž v Rusku čelí obvinění ze špionáže, zůstane ve vazbě. Moskevský soud v úterý podle světových agentur zamítl odvolání reportéra listu The Wall Street Journal (WSJ), ve kterém rozporoval své zadržování. Soud už dříve nařídil, aby zůstal v moskevské vazební věznici přinejmenším do 29. května. Žurnalista obvinění odmítá.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 19:28|

Armádu kritizují, současně horlivě podporují invazi. Ruští vojenští blogeři nabízejí vhled do mysli útočníka

O víkendu přišel o život během atentátu ruský proválečný bloger známý jako Vladlen Tatarskij. Lidé jako on podporující ruskou invazi na sítích mají často velmi silné ideologické smýšlení a vidí válku jako prostředek k podrobení Ukrajiny i možnému konfliktu s NATO. Jejich pozice je specifická, protože jim ruské úřady jako jediným dovolují dílčí aspekty invaze veřejně kritizovat. Podle některých médií však možná Tatarskij přesto jednu čáru překročil.
5. 4. 2023Aktualizováno5. 4. 2023, 18:10|

Výbuch v kavárně v Petrohradu zabil ruského válečného blogera

Při výbuchu v kavárně v Petrohradu zahynul vlivný ruský válečný bloger Vladlen Tatarskij. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Agentura Interfax kolem půlnoci z neděle na pondělí napsala, že policisté zadrželi mladou ženu, která je ze smrti Tatarského podezřelá. Podle místních úřadů si exploze vyžádala dalších 30 zraněných. Vyšetřovatelé uvedli, že ji způsobilo „výbušné zařízení“.
2. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 00:03|