Trepovová dostala za vraždu blogera 27 let vězení. Jde o nejtvrdší trest pro ženu v moderní historii Ruska

Ruský vojenský soud poslal na 27 let za mříže Darju Trepovovou, stíhanou za vraždu válečného blogera Vladlena Tatarského. Shledal ji vinnou z teroristického útoku, nezákonného pořízení výbušnin a z padělání dokumentů. Podle obžaloby Trepovová přinesla blogerovi bustu se skrytou výbušninou. Žena odmítá, že by o obsahu sošky věděla, myslela si prý, že je uvnitř schovaný odposlech. Čtvrteční verdikt je podle serveru Mediazony nejpřísnější známý trest pro ženu v Rusku v novodobé historii.

Šestadvacetiletá Trepovová byla zatčena loni v dubnu poté, co na akci v petrohradské kavárně předala blogerovi Tatarskému sošku, která později vybuchla. Tatarskij při explozi zemřel a přes čtyřicet dalších lidí bylo zraněno. Moskva ze zorganizování atentátu obvinila ukrajinské rozvědky, Kyjev ukrajinský podíl na úmrtí Tatarského nepotvrdil a mluví o vyřizování účtů v ruských nacionalistických kruzích.

„Uměl bych si představit obě dvě stopy a není sporu o tom, že i Ukrajinci mohou mít zájem na tom, aby zastrašili takzvané válečné korespondenty, což jsou v podstatě blogeři, nacionalisticky a vlastenecky orientovaní ruští občané, kteří na svých blozích velebí válku. Ukrajinská stopa mi ale připadá pravděpodobnější. Je evidentní, že ten incident byl velmi dlouho a velmi pečlivě připravovaný,“ řekl ČT komentátor Českého rozhlasu Plus Libor Dvořák s tím, že ať je pravda jakákoliv, Trepovová byla „zneužita jako nástroj“.

Soud nyní shledal Trepovovou vinnou ze spáchání trestného činu, který vedl k úmrtí člověka, z nelegálního nakládání s výbušninami a z padělání dokumentů. Trepovová se loni v listopadu před soudem přiznala jen k používání padělaných dokumentů, obvinění z teroristického útoku a z nezákonného používání výbušnin odmítla. Ruska tvrdí, že o výbušném zařízení ukrytém v sošce nevěděla.

Libor Dvořák hovořil o odsouzení Darji Trepovové (zdroj: ČT24)

„Úkoly“ před cestou na Ukrajinu

Podle Mediazony u soudu od svědků a samotné Trepovové zaznělo, že mladá žena měla obavy z ruské invaze na Ukrajinu a na Twitteru to řešila s novinářem Romanem Popkovem. Ten jí údajně v září 2022 nečekaně napsal, že ji obdivuje a že by měla přijet do Kyjeva na „žurnalistickou školu“.

Trepovová uvěřila, že se stane součástí „skvělého novinářského projektu“, ale předtím údajně musela splnit několik úkolů. Ty převážně nepocházely od Popkova, ale od člověka s přezdívkou Gestalt a téměř všechny se týkaly Tatarského.

Čtyřicetiletý Tatarskij (vlastním jménem Maxim Fomin) měl na svém profilu na síti Telegram 560 tisíc sledujících a byl podporovatelem ruské invaze na Ukrajinu. Měl vazby na žoldnéřskou Wagnerovu skupinu, Kreml, vedení samozvané Doněcké lidové republiky i ruské nacionalisty, kteří ovládají informační prostor v Rusku od začátku války proti Ukrajině.

U soudu zaznělo, že Trepovová byla požádána, aby vyzvedla balíčky s Tatarského knihami a získala si postupně jeho důvěru: setkávala se s ním na přednáškách a navrhla společný projekt. Posledním úkolem před odletem na Ukrajinu bylo dát Tatarskému pozlacenou bustou. Trepovová si podle svých slov byla jistá, že je uvnitř odposlech.

Ruska před svým okolím neskrývala komunikaci s Popkovem a Gestaltem, ukázala dokonce svým přátelům sošku a mluvila také o svém blížícím se odchodu na Ukrajinu, píše Mediazona. V den atentátu měla letět do Buchary, věci si ale předem nesbalila. Po výbuchu se ukryla u přítele svého manžela Dmitrije Kasinceva. Ten tvrdí, že když dívku schoval, o jejím podílu na atentátu nic nevěděl. Když si pro ni policisté později přišli, ležela na matraci schovaná pod prostěradlem.

„Nevěrohodné vyšetřování“

Novinářka Deníku N Petra Procházková po atentátu upozornila, že informace ruských médií o vyšetřování jsou nevěrohodné, těžko ověřitelné a dlouhodobě málo relevantní, kvůli čemuž bude velmi obtížné do budoucna zjistit, kdo byl skutečným pachatelem. Myslí si také, že v ruské společnosti podobný útok rezonuje jak kriticky směrem k ruským bezpečnostním službám, zároveň ale vnímá i výzvy k odplatě a mobilizaci proti Ukrajině. 

Podle fotografií zveřejněných agenturou RIA Novosti se Trepovová ve čtvrtek objevila u soudu za ochranným sklem a v mikině s motivem pomerančů. Zpravodaj Mediazony popsal, že si žena verdikt vyslechla s klidem a s lehkým úsměvem na tváři.

Soud ve čtvrtek vynesl verdikt také nad Kasincevem, který Trepovové umožnil, aby nějaký čas zůstala v jeho bytě po atentátu. Kasinceva soud poslal na rok a devět měsíců za mříže.