Duginovou zabili ruští partyzáni, tvrdí bývalý poslanec. Rusko viní ukrajinské zpravodajské služby

Novinářka Procházková v Horizontu ČT24: Důsledky atentátu záleží na tom, zda o něm věděli v Kremlu (zdroj: ČT24)

K odpovědnosti za smrt dcery ultranacionalistického ideologa Alexandra Dugina se přihlásila neznámá ruská partyzánská skupina s názvem Národní republikánská armáda. Podle agentury AP to oznámil bývalý ruský poslanec a opoziční aktivista Ilja Ponomarjov. AP uvedla, že nebyla schopna existenci skupiny ověřit. V pondělí odpovědnost za útok přičetla ruská tajná služba FSB ukrajinským zpravodajským službám. Neoficiální obvinění na adresu Ukrajiny zazněla už o víkendu a Kyjev je kategoricky odmítl.

Ponomarjov prohlásil, že odpovědnost za smrt Duginové přijala dosud neznámá ruská skupina. „Tuto akci, stejně jako mnoho dalších partyzánských akcí na území Ruska v posledních měsících, provedla Národní republikánská armáda (NRA),“ řekl podle listu Ukrajinska pravda Ponomarjov. Přečetl také údajný manifest skupiny.

„Prohlašujeme prezidenta Putina za uzurpátora moci a válečného zločince, který rozpoutal bratrovražednou válku mezi slovanskými národy a poslal ruské vojáky na jistou a nesmyslnou smrt… Putin bude námi sesazen a zničen,“ citoval z údajného manifestu. Listu Ukrajinska pravda Ponomarjov řekl, že s Národní republikánskou armádou je v kontaktu od letošního dubna.

Agentura AP upozornila, že nebyla schopna existenci skupiny NRA ověřit. Také novinářka Petra Procházková je v tomto ohledu obezřetná. „Mám obavy, že ta takzvaná NRA buď neexistuje, nebo je to marginální organizace. Zatím o ní máme zprávy jen od bývalého poslance Ponomarjova, což je osoba ne úplně nejvěrohodnější ze všech, které nám mohou něco říkat o Rusku. Nikdo z velkých znalců Ruska o té organizaci nic moc neví,“ uvedla v Horizontu ČT24. 

„Mně se zdá, že buď jsou to úplné mimikry a něco, co vůbec neexistuje, a nebo je to nějaká rodící se skupina, která zatím nemá příliš velkou vážnost ani popularitu,“ dodala redaktorka Deníku N s tím, že Ponomarjov už dříve přišel s teoriemi, které neměly oporu v realitě.

Ponomarjov v roce 2014 jako jediný ruský poslanec hlasoval proti anexi Krymu. Poté uprchl do Spojených států a nyní z Kyjeva provozuje internetovou televizi, která má čelit propagandě Kremlu.

Moskva viní z útoku Kyjev

Agentury TASS a Interfax v pondělí uvedly, že ruská tajná služba FSB z útoku obvinila zpravodajské služby Ukrajiny. Vykonavatelkou je podle ní ukrajinská občanka Natalija Vovková, která podle FSB přijela do Ruska v červenci se svou dcerou narozenou v roce 2010.

„Po řízené detonaci vozu Toyota Land Cruiser, který řídila Duginová, odjela Vovková s dcerou 21. srpna přes Pskovskou oblast do Estonska,“ tvrdí dále FSB. Ruské úřady podle médií vydaly na Vovkovou zatykač a žádají Estonsko o vydání.

Šéfka prokremelské televize RT Margarita Simonjanová již odhadla, že Tallinn takové žádosti nevyhoví, a navrhla vyslat do Estonska ruské agenty, a to v narážce na útok podniknutý v roce 2018 v jižní Anglii na bývalého důstojníka ruské zpravodajské služby a britského špiona Sergeje Skripala a jeho dceru. Zpravodaj listu Financial Times v Rusku Max Seddon se na Twitteru pozastavil nad tím, že Simonjanová tak v podstatě přiznala, že Moskva je za útok na Skripalovy odpovědná. 

Také otec zabité, ultranacionalistický ideolog Alexandr Dugin, podle BBC tvrdí, že za útokem stojí Kyjev. Šéf Kremlu Vladimir Putin označil explozi v kondolenci adresované příbuzným za hanebný zločin.

Ruské servery spojují Vovkovou s ukrajinskou tajnou službou a s plukem Azov, který ruské úřady prohlásily za teroristickou organizaci. Pluk Azov v prohlášení uvedl, že dotyčná nikdy nesloužila v jeho řadách, a obvinil Rusy z vymýšlení lží.

Kyjev: Ruská propaganda žije ve fiktivním světě

Také poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak zapojení Ukrajiny do smrti Duginové popřel. „Ukrajina s tím samozřejmě nemá nic společného, protože nejsme zločinecký stát, kterým je Ruská federace, a už vůbec nejsme teroristický stát,“ prohlásil podle BBC Podoljak v televizi. Smrt Duginové podle něj svědčí o boji o moc a vliv různých skupin uvnitř Ruska. 

„Ruská propaganda žije ve fiktivním světě: 'připsala' ženě a jejímu dvanáctiletému dítěti odpovědnost za vyhození auta propagandisty Dugina do povětří. Překvapivě, na místě nenašli 'estonské vízum',“ dodal Podoljak.

Polský týdeník Wprost uvedl, že atentát nebyl žádnou partyzánskou akcí, ale jen provokací tajných služeb Kremlu. Jde podle něj o vytvoření záminky k vypořádání se s tou částí aparátu, která kritizuje neschopnost, s jakou Putin vede válku proti Ukrajině.

„Význam atentátu a to, co způsobí, hodně záleží na tom, kdo a s jakým úmyslem ho provedl,“ konstatovala Procházková. Konkrétně jde podle ní o to, „jestli to v Kremlu věděli, nebo jestli to v Kremlu nevěděli“.

Může jít podle ní o čin ruských tajných služeb, kterým by mohla Moskva ospravedlnit další akce vůči Ukrajině; nebo může jít o pokus o zmírnění válečné atmosféry a odstranění zástupců nejradikálnějších idejí; nebo o čin namířený proti Putinovu režimu. Zmínila i existenci verze o ukrajinské účasti.

Výbuch u Moskvy

Devětadvacetiletá Darja Duginová zahynula v sobotu při explozi auta nedaleko Moskvy. Podle vyšetřovatelů pod jejím vozem explodovalo výbušné zařízení a zločin byl pravděpodobně naplánován a objednán. Server stanice BBC uvedl, že v autě měl jet i sám Dugin.

Ten byl jednu dobu považován za kremelského dvorního ideologa. Podporuje ruskou vojenskou agresi na Ukrajině, stejně jako ji podporovala jeho dcera.