TÉMA

Emil Aslan

Leopardy 2 jsou modernější než T-72, zlomové ale budou jen ve velkých počtech

Leopard 2, který se po německém souhlasu dostane na ukrajinské bojiště, je jedním z nejrozšířenějších tanků světa. Využívá ho 21 armád, nově i ta česká, i když ta má zatím jen jeden kus. Vyrobilo se jich ale zhruba 3600. Od tanků sovětské provenience se liší zejména tím, že je výrazně bezpečnější pro posádku.
26. 1. 2023|

Ruské útoky na infrastrukturu velení v Kyjevě zahltily, hodnotí analytik Dyčka situaci na Ukrajině

Zdá se, že Rusům se útoky na energetickou infrastrukturu daří zahltit velení ukrajinské armády, takže po dobytí Chersonu nedošlo k další velké akci. Je ovšem otázkou, jak dlouho tato eskalace vydrží, řekl v úterních Událostech, komentářích bezpečnostní analytik Lukáš Dyčka. Politolog Emil Aslan připustil, že pokračující konflikt, který trvá už tři sta dní, svým způsobem českou veřejnost unavuje, podobné je to podle něj i v dalších státech.
21. 12. 2022|

Rusové neustupují, ale prchají, míní bývalý vojenský velitel

Za úspěchy ukrajinské armády, která brání svou zemi před ruskou agresí, stojí nejen morálka a zbraně, ale také využívání nových bojových taktik. V Událostech, komentářích to řekl bývalý velitel českých speciálních sil Lumír Němec. To, co tvrdí Kreml, že ze strany ruských vojáků jde o strategický ústup, podle něj není pravda, jde prý pouze o útěk. Podle bezpečnostního analytika a politologa Emila Aslana by se mohlo jednat o bod zlomu. Náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák i Lumír Němec jsou však v takovém hodnocení opatrnější.
5. 10. 2022Aktualizováno5. 10. 2022, 07:54|

Duginová kritizovala vedení invaze, zabila ji FSB, uvádí Kyjev k ruským obviněním

Za vraždou Darji Duginové je ruská tajná služba FSB, ukrajinské zpravodajské služby takto nepracují, uvedl tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Reagoval tak na  pondělní závěry ruské FSB, která z atentátu naopak obvinila ukrajinské zpravodajské služby. Dcera ultranacionalistického ideologa Alexandra Dugina zemřela ve středu při explozi auta nedaleko Moskvy.
23. 8. 2022Aktualizováno23. 8. 2022, 22:02|