Čína do statistik nakažených nezahrnuje lidi bez příznaků. Počet obětí koronaviru v zemi překonal tisícovku

Nový typ koronaviru má v pevninské Číně na svědomí už 1016 mrtvých. Celkový počet potvrzených případů vystoupal na 42 638, z nichž se však někteří již vyléčili. Agentura DPA ovšem uvedla, že Čína již zjevně do svých statistik nakažených nepočítá osoby, které jsou infikovány, ale neprojevily se u nich žádné příznaky nemoci. Odpovídající nařízení v pátek vydalo Čínské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí. Otázkou tak zůstává, kolik infikovaných nebylo v posledních dnech do této statistiky započítáno.

Velká většina nových obětí a nakažených pochází z centrální provincie Chu-pej, v níž leží i nejhůře zasažené město Wu-chan, které je ohniskem epidemie. Úřady provincie přitom v pondělí večer uvedly, že chtějí prověřit dalších více než 16 tisíc lidí, u nichž existuje podezření, že jsou virem nakaženi.

V Číně v pondělí skončilo novoroční volno, které úřady ve snaze zabránit šíření nemoci prodloužily o deset dní. V zemi se však i přes konec svátků neotevřely některé obchody, školy či továrny. Zastavení provozů dopadá na druhou největší světovou ekonomiku a globální dodavatelský řetězec, v důsledku epidemie klesla i důvěra investorů v ekonomiku eurozóny.

Vedení provincie Chu-pej zbavilo úřadu předsedu zdravotní komise a zástupce komunistické strany v této komisi. Úřady neuvedly přesný důvod pro jejich propuštění, nicméně v Číně poslední dobou roste kritika toho, jakým způsobem místní činitelé k epidemii přistupovali v jejích začátcích. 

DPA: Čína do statistik nepočítá infikované lidi bez příznaků

V novém nařízení Čínského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí stojí, že „pouze když se u dané osoby objevují symptomy nemoci, je tato osoba započítána mezi infikované“. Nový přístup čínských úřadů k registraci lidí nakažených novým koronavirem je v rozporu se směrnicemi Světové zdravotnické organizace (WHO), která za osobu infikovanou virem 2019-nCoV považuje každého, u koho je laboratorně prokázána přítomnost viru v těle - „bez ohledu na klinické příznaky“. 

Hongkong v úterý oznámil nákazu u čtyř lidí z obytného domu, v němž žili muž a žena, kteří vykazovali symptomy onemocnění. Místní úřady nyní vyšetřují, zda se virus nemohl rozšířit domovní instalací. Pokud by se toto podezření potvrdilo, značně by vzrostlo riziko vzniku nových lokálních ohnisek nákazy. Správkyně Hongkongu Carrie Lamová vyzvala obyvatele města, aby zůstávali co nejvíce doma.

Ve Spojených státech se potvrdila nákaza u člověka, který byl nedávno z Wu-chanu evakuován a pobýval společně s dalšími navrátilci v povinné karanténě na vojenské základně v Kalifornii. Jedná se již o třináctý případ v USA.

Nákaza se už rozšířila do několika desítek zemí. Úmrtí mimo pevninskou Čínu zatím zaznamenali po jednom na Filipínách a v Hongkongu. Nejvíce infikovaných mimo Čínu hlásí Japonsko. Vietnam informoval o svém již patnáctém případu, když se nákaza potvrdila u tříměsíčního dítěte.

Čung Nan-šan
Zdroj: Thomas Suen/Reuters

Podle čínského experta epidemie vyvrcholí už během února

Podle čínského vládního poradce pro oblast zdravotnictví Čung Nan-šana vyvrcholí epidemie koronaviru v Číně tento měsíc a do dubna by mohla skončit. Vědec vychází z matematických modelů, aktuálního stavu a opatření přijímaných čínskou vládou.

V rozhovoru s agenturou Reuters třiaosmdesátiletý zdravotnický expert optimisticky prohlásil, že postup nového koronaviru se brzy zpomalí. Podotkl přitom, že v některých lokalitách již počet nových případů infekce klesá.

„Doufám, že někdy v dubnu už bude po všem,“ řekl Čung Nan-šan. „Nevíme ale, proč je ta nemoc tak nakažlivá, to je největší problém,“ dodal epidemiolog v nemocnici ve městě Kuang-čou (Kanton), kde se léčí 11 pacientů nakažených novým koronavirem. Postupné ubývání případů infekce v jihočínské provincii Kuang-tung, kde Čung působí, ale také třeba v provincii Če-ťiang je podle něj velmi dobrou zprávou.

Reuters nicméně upozornil, že tento uznávaný epidemiolog, který výrazně přispěl k zastavení šíření nemoci SARS v roce 2003, se již jednou ve své předpovědi spletl. Koncem letošního ledna totiž tvrdil, že šíření koronaviru dosáhne vrcholu během týdne až deset dní.

Výletní loď se nemá kde vylodit

Thajsko kvůli obavě ze šíření nákazy zakázalo vylodění více než dvou tisíc lidí, kteří jsou na palubě výletní lodi MS Westerdam společnosti Holland America. Plavidlo hledá v asijských vodách přístav již několik dní, odmítlo jej již Japonsko a Filipíny. Přítomnost viru na palubě se přitom zatím nepotvrdila. Naopak už několik dní kvůli karanténě kotví v přístavu v Jokohamě výletní loď Diamond Princess, na jejíž palubě jsou desítky nakažených koronavirem.

Koronavirus vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečku, kašel, problémy s dýcháním), pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání. Podle dosavadních informací odborníků umírají na virus převážně senioři a lidé s podlomeným zdravím.

V počtu obětí už o víkendu nový koronavirus překonal epidemii SARS, na niž v letech 2002 až 2003 zemřelo ve světě 774 lidí.

Čínský vládní poradce pro oblast zdravotnictví Čung Nan-šan prohlásil, že epidemie nového viru vyvrcholí v Číně tento měsíc a do dubna by mohla skončit. Agentura Reuters nicméně upozornila, že tento uznávaný epidemiolog, který výrazně přispěl k zastavení šíření nemoci SARS v roce 2003, se již jednou ve své předpovědi spletl. Koncem letošního ledna totiž tvrdil, že šíření nového koronaviru dosáhne vrcholu během týdne až deseti dní.