Čeští vojáci a policisté se v Iráku stáhli na základny, v zemi zatím zůstávají

Události: Čeští vojáci a policisté zatím zůstávají v Iráku (zdroj: ČT24)

Čeští vojáci zůstávají na svých základnách v Iráku. Česko tak nenapodobí některé členské státy Severoatlantické aliance, které se rozhodly své vojáky stáhnout domů, nebo dočasně přesunout do jiných zemí v regionu. V Iráku je vyhrocená situace po zabití velitele íránských jednotek Kuds Kásema Solejmáního, se kterým zemřel i zástupce velitele vlivných iráckých milicí. Parlament v Bagdádu v reakci vyzval vládu, aby vykázala všechny cizí armády ze země a pozastavila výcvikové mise NATO.

Dvacet čtyři českých vojenských policistů pomáhá na základně Dublin v Bagdádu spolu s ostatními mezinárodními instruktory s výcvikem iráckých policistů. Druhý český kontingent tvoří třináct vojáků z liberecké protichemické jednotky. Irácké specialisty učí likvidovat nebezpečné chemické látky na letecké základně al-Tádží.

Podle mluvčí armády Magdaleny Dvořákové je kvůli současné situaci v Iráku výcvik přerušen a vojáci zůstávají na základnách.

Češi pomáhají s výcvikem iráckých vojáků i policistů
Zdroj: ČT24

Připraveni na další opatření

Situaci českých vojáků v úterý řešily na speciálním jednání špičky armády. „Proběhla schůzka mezi ministrem, náčelníkem generálního štábu a ředitelem Vojenského zpravodajství. Vyhodnotila se všechna pro a proti a domluva je taková, že pokud se situace jakkoliv změní, pánové se okamžitě znovu sejdou a přijmou opatření,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

„Naše další působení v Iráku bude řešeno v koordinaci s našimi spojenci v NATO,“ doplnila Magdalena Dvořáková.

Situace v irácké metropoli byla v úterý relativně klidná. „Zatím nemáme žádné indikace o tom, že by se tam situace zhoršovala. S Irákem jsme ve spojení a kdyby nastala změna, jsme připraveni reagovat,“ ujišťuje mluvčí ministerstva obrany.

Kromě vojáků jsou v Iráku také čeští policisté. Pětice instruktorů cvičí místní kolegy v Bagdádu. Další dvě skupiny elitních policistů z Útvaru rychlého nasazení hlídají ambasádu v Bagdádu a konzulát v Irbílu. Přestože má policejní prezidium už připravený plán na jejich stažení, v zemi zůstávají stejně jako vojáci.

  • V Iráku působí k lednu 2020 necelá čtyřicítka českých vojáků. Soustředí se hlavně na výcvik tamních jednotek.
  • Čeští vojáci v Iráku jsou především příslušníky Vojenské policie a výcvikové jednotky chemického vojska z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany z Liberce. Spadají pod výcvikové jednotky v rámci operace Inherent Resolve a NATO Mission in Iraq. 
  • Zatímco zástupci Vojenské policie působí na misi v Iráku od listopadu 2017, chemické vojsko cvičí irácké jednotky od října 2016. 
  • Šestiměsíční působení většiny vojáků, kteří nyní jsou v Iráku, skončí v únoru; vystřídají je další čeští vojáci, kteří se nyní na misi připravují. Vláda ještě na konci loňského roku mluvila o tom, že mandát těchto jednotek v Iráku na výcvikové misi bude chtít prodloužit.
  • Vedle těchto vojáků v Iráku působí specialisté zařazení na velitelství, v zemi rovněž působí na výcvikové misi pět českých policistů.
  • Po krizi vyvolané smrtí Kásema Solejmáního zastavili čeští vojáci výcvik místních jednotek. Podle ministerstva obrany zůstávají čeští vojáci na základnách. V bezpečí jsou také čeští policisté.
  • Zdroj: mluvčí Generálního štábu Magdalena Dvořáková, mise.army.cz, ČTK