Slovensko stáhlo vojáky z Iráku. Odchází i část Němců

Zpravodaj ČT v Horizontu ČT24: Dopis o stažení Američanů byl neschválený koncept (zdroj: ČT24)

Slovensko stáhlo z Iráku sedm svých vojáků, kteří tam působili v misi NATO, oznámil Úřad vlády. Také Německo sníží stavy svých jednotek v zemi, ohlásili ministři zahraničí a obrany. Také další země reagují na rostoucí nestabilitu po zabití íránského generála Kásima Solejmáního Američany na irácké půdě. Dalším důvodem je rezoluce iráckého parlamentu vyzývající vládu, aby vykázala ze země všechny cizí armády, a pozastavení výcvikové mise NATO.

O „dočasném zúžení“ vojenské přítomnosti v Iráku, kde se Němci podílejí na výcviku armády, informovala německé poslance v dopise z pozdního pondělního večera ministerstva obrany a zahraničí. Přesun vojáků se pak uskutečnil v úterý.

Změny v rozložení sil se týkají dvou míst – Bagdádu a základny Tádží severně od hlavního města. Celkem na nich Německo mělo 35 vojáků. Ti z Tádží jsou nyní v Jordánsku, ti z Bagdádu v Kuvajtu. O téměř 120 vojácích, které má Německo v převážně kurdské severní části Iráku, se v dopise ministerstev nepsalo. V tomto regionu je zatím situace poměrně klidná.

Německo už v pondělí dalo najevo, že své vojáky v Iráku nenechá proti vůli irácké vlády a že bude akceptovat jakékoli její rozhodnutí v této otázce. Šéf diplomacie Heiko Maas proto upozornil, že pokud irácká vláda své pozvání stáhne, němečtí vojáci zemi opustí.

Zároveň varoval, že by to umožnilo posílení pozic teroristické organizace Islámský stát a způsobilo větší nestabilitu. Stažené německé jednotky se mohou do Iráku vrátit, když to bude možné, napsali ministři. 

Německá armáda je v Iráku v rámci mise NATO na pozvání tamní vlády a jejím úkolem je cvičit irácké jednotky pro boj proti náboženským radikálům hrozícím obnovit vládu samozvaného Islámského státu na části území. V zemi má mimo jiné špionážní letouny Tornado nebo stroje schopné doplňovat palivo ve vzduchu.

Část lidí přesouvá i NATO

NATO svou výcvikovou misi pozastavilo v neděli. Aliance má v Iráku několik stovek lidí, kteří se podílejí na výcviku, působí jako poradci nebo jako podpůrný personál a jsou jak z členských zemí Aliance, tak z partnerských států, napsala agentura Reuters. Jde nejen o vojáky, ale i o civilisty.

Zástupce NATO sdělil, že Aliance přesouvá část svých představitelů z Iráku. „Provádíme preventivní opatření nezbytná k ochraně našich lidí. Patří k tomu dočasný přesun části personálu do různých oblastí jak v Iráku, tak mimo něj,“ citoval svůj zdroj Reuters.

V pondělí se objevila informace, že z Iráku stahují své vojáky USA. Pentagon to ale vzápětí popřel. Během úterý vyšlo najevo, že příslušný dokument, o který se zpráva o údajném stažení opírala, byl neschváleným a chybně koncipovaným dopisem, který byl omylem rozeslán, řekl v Horizontu ČT24 zpravodaj ČT v USA David Miřejovský.

Vojáky dočasně stahují Slováci i Chorvaté

Podobně jako Německo zatím na smrt Solejmáního reagovalo i Slovensko. To dočasně přesunulo mimo Irák sedm svých vojáků, kteří tam působili v rámci výcvikové mise NATO, oznámil dnes úřad slovenské vlády.

Otázka dalšího působení slovenských vojáků v Iráku vyvolala v uplynulých dnech spor mezi premiérem Peterem Pellegrinim a šéfem sněmovny a koaliční Slovenské národní strany Andrejem Dankem, jenž požadoval okamžité stažení vojáků do vlasti. Podle Pellegriniho bude ale Bratislava v této záležitosti postupovat po konzultacích se spojenci.

Dočasný odchod svých vojsk z Iráku ohlásilo také Chorvatsko. Do Kuvajtu bylo evakuováno čtrnáct vojáků a dalších sedm se vrátilo rovnou do Chorvatska poté, co v Iráku skončila jejich mise. Uvedlo to ministerstvo obrany v Záhřebu s tím, že případný návrat do Iráku bude konzultovat se svými spojenci.

Kanada část ze svých 500 vojáků působících v Iráku přesunula do Kuvajtu a armáda o tom informovala rodiny vojáků. „Děláme to, abychom zajistili jejich bezpečnost,“ napsal rodinám v dopise velitel obranných sil Jonathan Vance.

Rumunsko, které má v misi NATO 14 vojáků, ohlásilo, že budou přesunuti na jiné místo. Z prohlášení ministerstva obrany vyplývá, že důvody jsou bezpečnostní, ale ne, zda Rumuni z Iráku odejdou, nebo budou působit na jiné základně než dosud.

Francie žádné přesuny nechystá

Paříž oznámila, že se snížením počtu svých vojáků v Iráku zatím nepočítá. Vládní zdroj citovaný agenturou Reuters sdělil, že byla zpřísněna bezpečnostní opatření kolem francouzských vojáků. Francie se podílí na výcviku iráckých a kurdských oddílů a poskytuje jim logistickou podporu.

Britský ministr obrany Ben Wallace prohlásil, že pokud Irák požádá, aby Britové ze země odešli, je Londýn připraven to respektovat. 

Čeští vojáci zatím zůstávají

Čeští vojáci podle ministerstva obrany na základnách v Iráku zůstávají. Přijali opatření k zajištění maximální bezpečnosti. „U nás se nic nemění. Čeští vojáci zůstávají na místě v prostoru operace. Jsou na základnách, kde jsou přijata příslušná opatření k zajištění maximální bezpečnosti. Vše je v koordinaci s dalšími spojenci v NATO,“ napsal ředitel odboru komunikace ministerstva obrany Jan Pejšek.

Události, komentáře: Debata poslanců Kováčika (KSČM) a Žáčka (ODS) (zdroj: ČT24)