České firmy sondovaly v Baku možnosti investic. Ázerbájdžán nechce být závislý jen na ropě

Události: Investice v Ázerbájdžánu (zdroj: ČT24)

Vláda v ázerbájdžánském Baku se chce odpoutat od závislosti na příjmech z těžby ropy a snaží se ozdravit ekonomiku po pandemii, která zemi tvrdě zasáhla. Láká proto investory, včetně těch českých. Informoval o tom zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.

Z Baku pochází třetina ropy proudící do Česka. Za peníze z jejího prodeje buduje Ázerbájdžán  největší obchodní zónu v regionu Kavkazu. Má rozlohu 850 hektarů, na kterých investoři nebudou platit daně. Příležitost vidí i čeští podnikatelé.

Například výrobce nemocničního nábytku Proma Reha zvažuje, že tady jednou otevře novou pobočku. A možná zkusí přes Baku dobýt se svými produkty i mnohem větší – blízký trh – v Číně.

Dostane nemocniční nábytek šanci?

„Vyrábíme především nemocniční lůžka, pečovatelská lůžka a další vybavení a tady je právě možnost si postavit továrnu na výrobu přímo v místě,“ řekl viceprezident Hospodářské komory ČR a majitel firmy Proma Reha Radek Jakubský.

Baku se snaží zbavit závislosti na vývozu ropy a přivést i firmy, které zaměstnají poměrně velkou masu vzdělaných mladých lidí bez práce. Země chce znovu získat stabilitu. 

Přesně před rokem se přitom nacházela uprostřed krvavé války se sousední Arménií. Během 44 dní padlo v příhraničí a sporném území Náhorního Karabachu několik tisíc lidí, včetně mnoha civilistů. Ázerbájdžánské jednotky čelí u Mezinárodního soudního dvora obvinění z rasových zločinů.

Někdy je třeba rizika podstoupit

Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) věří, že se nyní situace mezi oběma státy zklidní. Byla by podle něj škoda, kdyby české firmy tuto příležitost nevyužily.

„V podnikání jsme zvyklí riskovat a někdy ta rizika musíme podstoupit. Ty podmínky jsou ale velmi zajímavé,“ domnívá se Jakubský.

Ázerbájdžán sehrál klíčovou roli při evakuaci českých spolupracovníků z Afghánistánu. Bez zdejší ropy se Česko momentálně neobejde. I proto se česká diplomacie – navzdory rizikům – snaží proniknout mezi desítku nejdůležitějších obchodních partnerů země, uvedl zpravodaj ČT.