Černoši bez dokladů? Migranti, usoudili chorvatští policisté a vyhostili sportovce s vízy ze země

Horizont ČT24: Chorvatští policisté vyhnali nigerijské sportovce ze země (zdroj: ČT24)

Dva studenti z Nigérie zamířili v listopadu do Chorvatska, aby se zúčastnili mezinárodního univerzitního turnaje ve stolním tenisu. Den před odletem zpátky domů je na ulici v Záhřebu zadržela policie. Pasy si mladíci nechali v hotelu v kufru a policisté usoudili, že polapili migranty. Aniž by případ dostatečně vyšetřili, odvezli je přes hranice do Bosny, kde je umístili do uprchlického tábora. Přestože organizátoři turnaje potvrdili jejich identitu i platnost víz, oba tam stále jsou. A víza jim brzy vyprší.

Abia Uchenna Alexandro a Eboh Kenneth Chinedu reprezentovali ve stolním tenise na mezinárodní studentské soutěži v chorvatském městě Pula jednu z nigerijských univerzit. Po turnaji odjeli do Záhřebu, odkud měli letět 18. listopadu zpět do Lagosu.

Den před odletem je však při procházce v Záhřebu zastavili dva policisté a chtěli vidět jejich pasy. Studenti si je nechali v zavazadlech v hotelu, což se snažili vysvětlit. Policie jejich slovům podle jednoho ze studentů nevěnovala pozornost a odvezla je na služebnu.

Jelikož je považovala za migranty bez patřičných povolení, naložila je do dodávky a odvezla na hranice s Bosnou a Hercegovinou. Studenti se tam přidali ke skupince dalších lidí, které policie ten samý den zadržela, když se snažili přejít hranici do Chorvatska.

Běž, nebo tě zastřelím

Policisté následně skupině nařídili, aby prošla blízkými lesy přes hranici do Bosny. „Odmítl jsem do lesa jít,“ řekl Chinedu. „Policista mi řekl, že mě zastřelí, pokud se nepohnu,“ dodal student. Oběma mladíkům také pohraničníci údajně sebrali asi dvě stě eur a podobný obnos v dolarech.

Oba studenty policie nakonec zahnala do tábora pro migranty ve Veliké Kladuši v Bosně, kde žije v provizorních podmínkách bez vody a vytápění několik tisíc lidí. Až koncem listopadu se jim podařilo přesvědčit dobrovolníky v táboře, aby kontaktovali pořadatele studentského turnaje. Ti identitu obou studentů ověřili včetně platnosti jejich víz. Tu potvrdili následně také představitelé z univerzity v Pule a nezisková organizace, jež studentům nyní poskytuje právní pomoc.

Mladíci jsou přesto stále v Bosně a čelí problému, že jejich platná víza kvůli neplánovaně prodlouženému pobytu zřejmě propadnou, než se stihnou vrátit zpět do Nigérie.

Dlouhodobé stížnosti na chování Chorvatů

„Tyto osoby jsou oběťmi nelegálního jednání chorvatské strany,“ řekl ministr bezpečnosti Bosny a Hercegoviny Dragan Mektič. „V souladu s právními postupy je nyní musíme odvézt zpátky do Chorvatska. (…) Je očividné, že mají chorvatská víza a že jsou v Bosně nelegálně. Z jejich vyjádření je jasné, že je chorvatská policie násilně vyvezla, a my je tam musíme odvézt zpátky,“ dodal.

Některé humanitární organizace již dlouho chorvatské úřady obviňují z toho, že nezákonně posílají migranty zpět přes bosenské hranice. Chorvatská policie také podle nich utečence bije, okrádá a ničí jim telefony, aby jimi nemohli policisty natáčet, píše The Guardian. Chorvatské úřady tvrdí, že k migrantům přistupují v mezích zákona a humánně.