Brusel zkoumá, zda maďarský zákon namířený proti osvětě o LGBT porušuje unijní právo

Evropská komise vyhodnocuje, zda nový maďarský zákon, který mezi mladými lidmi do osmnácti let zakazuje šířit jakékoliv materiály zobrazující homosexualitu a změnu pohlaví, neporušuje unijní právo. Oznámila to předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

„Nový zákon v Maďarsku mě velmi znepokojil. Vyhodnocujeme, zda neporušuje příslušné unijní právní normy,“ napsala von der Leyenová na Twitteru.

„Věřím v Evropu, která přijímá různorodost, a ne takovou, která ji před našimi dětmi ukrývá. Nikdo nesmí být diskriminován na základě sexuální orientace,“ uvedla také šéfka Evropské komise.

Zákon, který v úterý schválil parlament ovládaný konzervativní stranou Fidesz premiéra Viktora Orbána, znemožňuje mimo jiné osvětu ve školách týkající se sexuálních menšin. Aktivisté a lidskoprávní skupiny ho vnímají jako diskriminační vůči komunitě LGBT (leseb, gayů, bisexuálů a transgenderových osob).

Už v úterý se proti novým předpisům ohradila komisařka Rady Evropy pro lidská práva Dunja Mijatovičová nebo eurokomisařka pro rovné příležitosti Helena Dalliová.