TÉMA

Fidesz - Maďarská občanská unie

Za peníze ze zahraničí vězení. Maďarská vláda chystá zákon „o ochraně suverenity“

Maďarská vláda se připravuje na evropské volby a chce mimo jiné omezit peníze ze zahraničí. Politikům, kteří je přijmou, by mohly hrozit přísné tresty včetně vězení. Vedení země to má za ochranu národní suverenity, podle kritiků jde ale o další posílení vlády na úkor opozice.
26. 11. 2023|

Podle Orbána není Putin válečným zločincem. Budapešť lavíruje v konfliktu na Ukrajině

Maďarský premiér Viktor Orbán znovu připomněl, jak moc se jeho pohled na ruskou agresi proti Ukrajině liší od západních lídrů. V rozhovoru pro německý Bild řekl, že Vladimir Putin není válečný zločinec, Ukrajina už není suverénní stát a vojáci jí dojdou dřív než Rusku. Zopakoval, že chce hlavně mír. Vláda v Budapešti s Moskvou i přes invazi dál udržuje hospodářské a politické vztahy. Všechny sankce i pomoc napadené zemi ale nakonec vždy schválila.
28. 6. 2023|

Turecko zahájí ratifikaci vstupu Finska do NATO, potvrdil Erdogan

Turecko zahájí ratifikaci finské žádosti o vstup do Severoatlantické aliance. Po jednání s finským prezidentem Saulim Niinistöem to oznámil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. O žádosti tak bude jednat turecký parlament. Erdogan doufá, že zákonodárci vstup Finska schválí před květnovými prezidentskými a parlamentními volbami v Turecku. Švédsko, které rovněž usiluje o vstup do NATO, bude muset na začátek ratifikace v tureckém parlamentu ještě počkat.
17. 3. 2023Aktualizováno17. 3. 2023, 16:25|

Dlouhodobě dobré polsko-maďarské vztahy zažívají krizi. Státy rozdělil postoj k válce na Ukrajině

Dosavadní silné spojence Maďarsko a Polsko rozdělil postoj k Rusku. Na Budapešť se snáší výhrady za zdrženlivost v otázce dodávek zbraní nebo sankcí. Varšava naopak stojí pevně za Ukrajinou a chce hledat nové spojence mezi podobně smýšlejícími zeměmi – například v Česku.
19. 6. 2022|

V maďarských volbách rozhodne postoj voličů k válce na Ukrajině, ale i LGBT otázkám

Maďarské parlamentní volby staví zemi na rozhodující křižovatku. Poměr sil favoritů je velmi těsný. Podle jednoho z posledních průzkumů měl Fidesz, strana konzervativního premiéra Viktora Orbána, jen dvoubodový náskok před opoziční koalicí šesti stran Společně pro Maďarsko. Velkým tématem voleb je válka na Ukrajině a Orbánovy vazby na ruského prezidenta Vladimira Putina, zároveň se ale koná i referendum o LGBT otázkách, které má k volbám přilákat více konzervativních voličů Fideszu.
3. 4. 2022|

Orbán se pokouší budovat neliberální demokracii. Chladným u toho nechává jen málokoho

Pro jedny je hrdinou, který v roce 2015 zachránil Evropu před migrační vlnou a srdnatě bojuje se zkaženou Unií o zachování národní identity a tradičních hodnot. Pro druhé je zkorumpovaným autoritářem, který obětoval demokracii, aby ukradl celý stát. Viktor Orbán za sebou každopádně má dlouhý a velmi úspěšný příběh plný zvratů. Nyní Maďaři rozhodnou o jeho pokračování.
2. 4. 2022|

Orbán se zaměřuje na zkrocení cen, Márki-Zay slibuje euro. V Maďarsku začala předvolební kampaň

V Maďarsku oficiálně začala předvolební kampaň, o novém parlamentu se rozhodne 3. dubna. Premiér Viktor Orbán v projevu o stavu země slíbil prodloužení platnosti cenového maxima u pohonných hmot. Jeho strana Fidesz bude vůbec poprvé čelit sjednocené opozici, nad kterou má podle průzkumů mírnou převahu. I tak se čeká nejtěsnější souboj za poslední dekádu, upozorňuje zpravodaj ČT Petr Obrovský.
12. 2. 2022|

Proti vládní informační mašinérii bojuje v Maďarsku „samizdat“. Rozdávají ho dobrovolníci

Už několik let doručují maďarští dobrovolníci do schránek týdenní zpravodaj Nyomtass Te Is! (Tiskni i ty!). Jeho autoři se snaží zásobovat zejména veřejnost na venkově zprávami, které maďarská média – z nichž naprostá většina je pod vlivem vlády – podle nich opomíjejí. Nestranická iniciativa nabrala na síle poté, co jí podporu na podzim vyjádřil opoziční volební lídr. Maďaři budou na začátku dubna vybírat poslance a podle dosavadních průzkumů lze čekat těsný souboj vládnoucí strany Fidesz se sjednocenou opozicí.
5. 2. 2022|

Orbánovým vyzyvatelem má být konzervativní starosta Márki-Zay

Vyzyvatelem maďarského premiéra Viktora Orbána v parlamentních volbách v příštím roce bude pravděpodobně Péter Márki-Zay. Po sečtení zhruba 60 procent hlasů z primárních voleb opozice vede tento konzervativní starosta se ziskem přibližně 60 procent hlasů. Jeho oponentka, europoslankyně Klára Dobrevová už uznala svou porážku.
17. 10. 2021|

Vystrčilovi vadí, že ANO zve zastánce zrušení Benešových dekretů. Není to oficiální postoj Maďarska, brání se Vondráček

Česko v týdnu navštívil předseda maďarské vlády Viktor Orbán. Ten se v minulosti netajil odporem k Benešovým dekretům. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) Orbánův pohled na ně přetrvává. Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) však tvrdí, že to není oficiální stanovisko kabinetu v Budapešti. Politici se střetli v Otázkách Václava Moravce.
3. 10. 2021|

Brusel zkoumá, zda maďarský zákon namířený proti osvětě o LGBT porušuje unijní právo

Evropská komise vyhodnocuje, zda nový maďarský zákon, který mezi mladými lidmi do osmnácti let zakazuje šířit jakékoliv materiály zobrazující homosexualitu a změnu pohlaví, neporušuje unijní právo. Oznámila to předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
16. 6. 2021|

Orbánův Fidesz chce ještě víc omezit práva sexuálních menšin v Maďarsku. Navrhuje zákaz osvěty

Mezi mladými lidmi v Maďarsku by se nesměly podle nového návrhu politické strany Fidesz premiéra Viktora Orbána rozšiřovat texty nebo filmy věnující se otázce homosexuality nebo změně pohlaví. Podle zahraničních agentur by tak školy nemohly pořádat vzdělávací programy vedoucí mládež k respektování příslušníků sexuálních menšin.
11. 6. 2021|

Do koupě Aera Vodochody vstupuje nový maďarský partner, píší Hospodářské noviny

Do koupě největšího českého leteckého výrobce, firmy Aero Vodochody, vstupuje s českou skupinou Omnipol nový maďarský partner. Informoval o tom deník Hospodářské noviny (HN). Novým partnerem Omnipolu tak bude finančník Kristóf Szalay-Bobrovniczky, který má podle HN blízko k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi. Skupina Penta Investments, která Aero Vodochody vlastní, to nechtěla komentovat.
31. 5. 2021|

Orbán rozšiřuje svou nadvládu nad univerzitami, píše Reuters

Maďarský parlament v úterý přijal zákon umožňující vytvoření nadací, které převezmou řízení chodu univerzit a kulturních institucí. Oznámila to agentura Reuters. Opozice se podle agentury MTI obává, že nová norma umožní převedení státních aktiv v řádu miliard forintů do soukromých rukou a dovolí vládnoucí straně premiéra Viktora Orbána rozšířit politickou kontrolu do vysokého školství. V současnosti je většina maďarských univerzit státních, těší se ale velké akademické autonomii.
27. 4. 2021|

Maďarské úřady odmítly žádost opozičního rádia o frekvenci, kritici mluví o umlčování médií

Maďarský úřad, který má na starosti regulaci médií, odmítl žádost jedné z posledních nezávislých rozhlasových stanic v zemi o opětovné získání vysílací frekvence. Stalo se tak navzdory výzvám Evropské unie, aby úřady umožnily stanici setrvat v éteru, uvedla agentura Reuters.
11. 3. 2021|

Orbán chce vlastní frakci v Evropském parlamentu. Jedná s konzervativními stranami

Maďarská vládní strana Fidesz jedná s konzervativními politickými uskupeními včetně italské strany Liga Mattea Salviniho o vytvoření nové frakce v Evropském parlamentu. V pátek o tom informovala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení premiéra Viktora Orbána v maďarském rádiu.
5. 3. 2021|

Evropští lidovci pozastavili členství politikovi Fideszu za přirovnání ke gestapu

Evropská lidová strana (EPP) ve středu pozastavila členství šéfovi maďarské strany Fidesz v Evropském parlamentu Tamási Deutschovi kvůli jeho výroku, v němž přirovnal předsedu evropských lidovců ke gestapu. Zcela zbaven členství nicméně nebyl, uvedla agentura APA.
16. 12. 2020Aktualizováno16. 12. 2020, 23:15|

Maďarští homosexuálové nemohou adoptovat děti. Tamní parlament upravil zákon omezující jejich práva

Maďarský parlament ovládaný dvoutřetinovou většinou poslanců konzervativní strany Fidesz premiéra Viktora Orbána v úterý schválil dodatky k ústavě, jež dále omezují práva sexuálních menšin. Informovaly o tom tiskové agentury, podle nichž se úpravy týkají především zákazu adopcí dětí páry stejného pohlaví a stanovení toho, že pohlaví dětí je určeno při porodu a později nemůže být měněno.
15. 12. 2020|

Výrok Jourové o nemocné demokracii v Maďarsku má dohru. Tamní ministryně ji vyzvala k rezignaci

„Pan Orbán rád říká, že buduje neliberální demokracii. Já bych řekla, že vytváří nemocnou demokracii,“ uvedla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová pro německý Der Spiegel a vzbudila nevoli u vlády v Budapešti. Maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargová vyzvala Jourovou k rezignaci.
28. 9. 2020|
Newsroom ČT24

Nezávislé maďarské novináře podpořilo vydavatelství Zdeňka Bakaly, tisk ho přirovnal k Sorosovi

Portál Index.hu byl jedním z mála maďarských médií, které se nebály kritizovat vládu Viktora Orbána, a patřil k nejčtenějším zpravodajským webům v zemi. S novým vlastníkem ale přišly v létě změny – skončit musel dosavadní šéfredaktor, na jeho podporu pak odešla téměř celá redakce. Ti nyní zakládají nové médium „Telex“, které má být kritické, objektivní a nezávislé stejně jako dřívější Index. Ke startu ale potřebuje peníze, které jim mimo jiné slíbil majitel české Economie Zdeněk Bakala. Proč ho maďarský list pojmenoval českým Sorosem? A jak se teď změní mediální scéna v Maďarsku? To jsou otázky pro pořad Newsroom ČT24.
27. 9. 2020|

Maďarský server opouštějí desítky novinářů. Tisíce lidí vyrazily na podporu svobody médií do ulic

Tři vedoucí pracovníci a zhruba šest desítek novinářů odchází z předního maďarského zpravodajského webu index.hu kvůli nedávnému odvolání šéfredaktora Szabolcse Dulla. Ten server, který zůstával jedním z mála maďarských médií kritických vůči premiérovi Viktoru Orbánovi, hájil před pokusy o nátlak. Novináři nyní uvedli, že odcházejí, protože vedení portálu nevyhovělo jejich požadavku, aby šéfredaktora povolalo zpět do funkce. Večer se v Budapešti kvůli těmto událostem sešlo několik tisíc lidí k demonstraci na podporu svobody médií.
24. 7. 2020|

Maďarský parlament schválil ukončení mimořádných pravomocí vlády

Maďarský parlament se v úterý usnesl ukončit Evropskou komisí kritizované mimořádné pravomoce vlády pro období nouzového stavu, který byl vyhlášen před dvěma měsíci v rámci boje s koronavirovou infekcí. Rozhodnutí zákonodárců se očekávalo, protože ho inicioval sám premiér Viktor Orbán, jehož strana Fidesz má většinu poslaneckých mandátů.
16. 6. 2020Aktualizováno16. 6. 2020, 14:51|

„Mírový diktát“ letos zastínila pandemie. Trianon však i po sto letech jitří představivost Maďarů

Sto metrů dlouhá a čtyři metry široká rampa vyrostla během posledního roku v centru Budapešti. Na jejích stěnách jsou vyryta jména všech více než dvanácti a půl tisíce obcí, které byly před první světovou válkou součástí Uherska. Jde o Památník národní soudržnosti. Pod tímto názvem se skrývá připomínka Trianonské mírové smlouvy, která přesně před sto lety připravila nástupnické Maďarsko o velkou většinu předválečného uherského státu. I po sto letech téma v maďarské společnosti stále rezonuje. Dokazuje to i jeho využívání zejména pravicovými politiky, byť letošní výročí si konzervativní vláda připomíná relativně střídmě.
4. 6. 2020|
Reportéři ČT

Reportéři ČT: Maďarská demokracie v době koronaviru

Koronavirus zabil svou první demokracii, napsal koncem března americký deník Washington Post o dění v Maďarsku a třináct členských států EU v otevřeném dopise vyjádřilo vážné znepokojení nad vývojem v zemi. Stalo se tak poté, co maďarský parlament přijal takzvaný koronavirový zákon, který opozice nazývá zmocňovací a který umožňuje vládě řídit zemi po dobu pandemie bez jasně stanovéného konce prostřednictvím dekretů bez schválení parlamentem. Reportéři ČT se snažili zjistit, jaký je současný stav v zemi. Do Maďarska kvůli zavřeným hranicím odjet nemohli, reportáž vznikala ve spolupráci s maďarským štábem.
5. 5. 2020|