Za peníze ze zahraničí vězení. Maďarská vláda chystá zákon „o ochraně suverenity“

Události ČT: V Maďarsku bude za peníze ze zahraničí hrozit vězení (zdroj: ČT24)

Maďarská vláda se připravuje na evropské volby a chce mimo jiné omezit peníze ze zahraničí. Politikům, kteří je přijmou, by mohly hrozit přísné tresty včetně vězení. Vedení země to má za ochranu národní suverenity, podle kritiků jde ale o další posílení vlády na úkor opozice.

Napříč Maďarskem vyrostly billboardy se sloganem „Netancujte, jak pískají“. Je na nich předsedkyně Evropské komise a syn finančníka George Sorose. Vládní strana Fidesz tak opět míří na letitý terč své kritiky, kterým jsou Evropská unie a nevládní organizace. „V příštích měsících, až do evropských voleb, nás čekají vážné politické boje,“ prohlásil premiér Viktor Orbán.

Proti americko-maďarskému filantropovi vláda bojuje podobnou formou už dlouho. Tvrdí, že Soros může za migrační vlnu i islamizaci. Vyčítá mu ale třeba i finanční dary, které chce v novém návrhu omezit.

Zákon může dopadnout i na média

Takzvaný zákon o ochraně suverenity, respektive jeho novela, má zpřísnit pravidla před volbami, možná už před těmi evropskými, které budou příští rok v červnu. Kdo na kampaň přijme peníze ze zahraničí, mohl by dostat až tři roky vězení. Opatření se má týkat jak vedení stran, tak i jednotlivců.

Zákon je ale formulovaný obecně, a proto se může podle znalců uplatnit, byť v mírnější formě, i jinde než v kampani. „V podstatě umožňuje, aby vláda zakročila i vůči nevládním organizacím, které dostávají finanční podporu ze zahraničí, případně i vůči médiím,“ upozorňuje Zoltán Szalay, vedoucí redaktor webu Napunk.

Novelu začal řešit parlament a podle očekávání ji schválí. Vzniknout má i speciální úřad, který bude na pravidla dohlížet. „V rámci parlamentních voleb v Maďarsku v minulém roce, kdy opozice dostala na základě dost netransparentních podmínek finanční podporu ze zahraničí, toho využila vláda Viktora Orbána na to, aby téma vytáhla,“ dodává Szalay. 

Pravě na suverenitě, finanční i politické, chce vláda předvolební boj stavět. A nyní naznačuje, že tak hodlá učinit rázně, bez obvyklých politických tanečků.