Benátčané protestují proti výletním lodím. Vyjeli na moře

Po vynucené více než roční přestávce, způsobené pandemií covidu-19, vyplula v sobotu z italských Benátek poprvé velká výletní loď. Obnovení turistických okružních plaveb provází protesty místních, kteří požadují trvalé vykázání několikapatrových lodí z městské laguny kvůli bezpečnosti i životnímu prostředí. Demonstranti podle agentury DPA pronásledovali výletní loď na malých člunech vyzbrojeni vlajkami a transparenty a skandovali: „Velké lodě z laguny!“.

„Není to jen estetická otázka toho, co zapadá do panoramatu. Potřebujeme lodě, které využívají obnovitelnou energii, potřebujeme lodě, které nepřivezou tisíce lidí,“ vysvětluje nevoli šéfka think tanku We Are Here Venice Jane Da Mostová. Demonstranti argumentují znečištěním malebné krajiny i bezpečnostními riziky.

Vyplutí lodě ale mělo také své příznivce, zejména z řad lidí, kteří v cestovním ruchu pracují. Ti jsou závislí na přílivu turistů, které lodě do italského města vozí. „Přibližně o 206 milionů eur méně zamířilo do regionu Benátsko, který je jedním z nejvíce zasažených. Benátky byly jedním z nejdůležitějších uzlů, pokud jde o odvětví výletních plaveb,“ upozorňuje ředitel Mezinárodní asociace výletních lodí Francesco Galietti.

Horizont ČT24: Benátčanům se nelíbí návrat obřích plavidel (zdroj: ČT24)

Za rok 2019 do Benátek připlulo přes šest set padesát výletních plavidel s více než sedmi sty tisíci cestujícími. Italská vláda v dubnu rozhodla, že takovéto obří lodě nesmí vplout do historického centra města. Zákaz začne platit, až vzniknou nová místa k zakotvení mimo Benátskou lagunu. Neodstartovalo ale zatím ani výběrové řízení na jejich výstavbu.