V Domově Hvězda část klientů zůstane. Místo sociálních pro zdravotnické služby

Události v regionech: Stěhování seniorů z domovu bez licence (zdroj: ČT24)

Už čtrnáct seniorů opustilo Domov pro seniory Hvězda ve Zlíně, dalších devět se odstěhuje do jiných zařízení ve Zlínském kraji tento týden, těsně před vánočními svátky. Hvězda Zlín přišla o registraci, na konci roku přestane poskytovat sociální služby. Celkem 36 seniorů tam přesto hodlá zůstat i nadále, v pondělí si jejich příbuzní vyjasňovali, za jakých podmínek.

Bezmála čtyřicet lidí zatím stěhování pouze zvažuje nebo ve Hvězdě chtějí zůstat. Vedení zařízení v pondělí sdělilo rodinným příslušníkům klientů, že kromě úpravy ceny se pro jejich blízké prakticky nic nezmění. Nově ale bude místo sociálních služeb poskytovat zdravotnické služby.

V praxi to znamená, že klient od 1. ledna uzavře smlouvu na dodávky jídla, pronájem bytové jednotky a také domácí péče včetně nepřetržité služby zdravotních sester nebo lékařů. Jednotlivý pokoj vyjde klienta na 45 tisíc korun, dvoulůžkový na 36 tisíc korun. Od těchto částek se budou odečítat starobní důchody nebo příspěvky na péči.

Ředitelka Hvězdy Miroslava Kalivodová na pondělní schůzce řekla, že služby narostou zhruba o dva až tři tisíce korun měsíčně. „Bude to péče o domácnost, péče o klienty, budou tam společnice, předěláváme pracovní služby našim zaměstnancům, budou tam úklidové věci,“ vyjmenovala Kalivodová.

Zlínský kraj nabídl stěhování veškerým klientům, Hvězda totiž vypadne ze sítě sociálních služeb. Opustilo ji již čtrnáct lidí, dalších devět by mělo odejít v tomto týdnu. Hejtmanství dokázalo najít místa pro všechny zájemce, kteří přeskočili jiné lidi v pořadnících. Některé domovy v kraji také navýšily kapacitu.

„Je to o kooperaci s rodinnými příslušníky, pro jaké zařízení se rozhodnou, nicméně pro všechny klienty, kteří se z Hvězdy chtějí odstěhovat, kapacity máme,“ řekla mluvčí Zlínského kraje Soňa Ličková.

Pro odstěhování každý klient pouze musí podat žádost a podstoupit lékařskou prohlídku. Kraj garantuje stěhování buď ještě před Vánocemi, nebo do konce kalendářního roku.