Zchátralá věžička, která hrozila pádem, zmizela z hranického kostela. Církev ji teď nechá opravit

V Hranicích sundali kostelní věžičku, která hrozila zřícením (zdroj: ČT24)

Odborníci v úterý dopoledne na Masarykově náměstí v Hranicích na Přerovsku sundali pomocí dvou jeřábů zchátralou věžičku kostela Stětí sv. Jana Křtitele. Vzhledem k havarijnímu stavu hrozilo, že spadne, a radnice tak na konci minulého týdne nechala uzavřít okolí památky. Církev teď nechá věžičku opravit.

Na špatný stav věžičky barokního kostela na jižní straně náměstí se přišlo minulý týden ve čtvrtek. Jedná se o menší věž, která se nachází ve výšce zhruba třiceti metrů. Statik městskému úřadu doporučil, aby kvůli bezpečnosti uzavřel část náměstí pro dopravu. 

Na sundání věžičky ze střechy kostela musela odborná firma čekat několik dní kvůli počasí. Poryvy větru totiž dělníkům neumožňovaly výškové práce. Poškozenou věžičku odstranili v úterý dopoledne za pomoci dvou jeřábů. „Věžičku se podařilo sundat, operace trvala zhruba čtyři hodiny, pracovat se začalo v 6:30,“ řekl mluvčí radnice Petr Bakovský s tím, že doprava už byla obnovena.

Autojeřáby, pomocí kterých odborníci věžičku sundali
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Podle mluvčího olomouckého arcibiskupství Jiřího Gračky budou muset odborníci nejdříve zjistit, v jakém stavu věžička je. „Po prozkoumání stavu začneme hledat možnosti opravy,“ řekl Gračka. Kolik bude oprava poškozené části kostela stát, se zatím neví. Podle olomouckého arcibiskupství by to však mohly být i statisíce korun. 

Věžičku nechá církev opravit
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Za posledních několik desítek let se do nepřístupné věže nikdo na běžnou prohlídku nedostal a to bylo hlavním důvodem, proč se na její havarijní stav nepřišlo dříve. Poslední velká oprava střechy, při které bylo možné do věže zasáhnout, byla v 70. letech. Tehdy však byla věžička v dobrém stavu.  

Kostel Stětí sv. Jana Křtitele v Hranicích
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Barokní stavba kostela Stětí sv. Jana Křtitele stojí na hranickém náměstí od poloviny 18. století. Jednolodní barokní kostel nechali postavit tehdejší majitelé panství Dietrichsteinové. Slavnostně byl vysvěcen v červnu 1764.