Hranice uzavřely část Masarykova náměstí. Hrozí pád věžičky kostela

Události: V Hranicích hrozí pád věžičky kostela (zdroj: ČT24)

Radnice v Hranicích na Přerovsku v pátek uzavřela část Masarykova náměstí. Důvodem je havarijní stav menší věže kostela Stětí sv. Jana Křtitele na jižní straně náměstí. Hrozí, že se věžička zřítí. Situaci navíc zhoršuje silný vítr, kvůli němu začnou práce na odstranění věžičky nejdříve v pondělí. Pro dopravu je uzavřeno celé náměstí, pro chodce jen část.

Problém řeší Městský úřad v Hranicích od čtvrtka, ale situace se výrazně zhoršila v pátek, kdy zesílil nárazový vítr. „Pro práci na jeřábu či plošinách, aby mohla církev, která je vlastníkem, nechat věžičku sundat, je to momentálně nebezpečné. Z tohoto důvodu je pro dopravu do odvolání uzavřeno náměstí,“ uvedl mluvčí radnice Petr Bakovský.

Uzavření části Masarykova náměstí doporučil městu statik právě kvůli špatnému stavu věžičky, která se nachází ve výšce zhruba třiceti metrů. „Vlastník objektu byl vyzván, aby závadu urychleně odstranil. Jednání se účastníme. Městská policie na místě řídí dopravu tak, aby auta na náměstí nevjížděla,“ doplnil mluvčí.

Stav věže je podle statika havarijní
Zdroj: Městský úřad Hranice/Roman Hynčica

Sobotní Vítání jara omezeno nebude

Vjezd do Svatoplukovy ulice směrem od letního kina je uzavřen úplně a na křižovatce u Motošína je umístěna značka slepá ulice. Severní část náměstí je podle zástupců města bezpečná, sobotní akce Vítání jara proto omezena nebude. 

Havarijní stav věže nebylo podle mluvčího radnice možné sledovat z náměstí. Na problém se přišlo až poté, co stav věžičky pomocí teleobjektivu zaznamenal fotograf z protější hlavní věže kostela. „Zespodu se do věže nejde dostat, při běžném pohledu jsme si toho nevšimli,“ dodal Bakovský. „Zjistilo se, že tam chybí nějaké plechy a pod nimi je už uvolněné bednění,“ popsal statik Dalibor Ředina. 

Arcibiskupství už problém řeší

Podle olomouckého arcibiskupství teď vše záleží na počasí. Dělníci se už pokoušeli k věži dostat, v tuto chvíli to ale podle mluvčího arcibiskupství Jiřího Gračky není bezpečné. Církev tak zřejmě nechá věž odstranit až v pondělí. „Věž chceme nechat snést dolů, aby už nehrozil pád, a nechat ji dole opravit,“ uvedl Gračka.

„Poslední velká oprava střechy, při které bylo možné do věže zasáhnout, byla v 70. letech. Tehdy ovšem věž byla v tak dobrém stavu, že s ní nikdo nic nedělal. Věž tak mohla být i sto let bez nějaké zásadní opravy, bohužel nyní přetáhla dobu svého sloužení,“ dodal Gračka.

Okolí kostela Stětí sv. Jana Křtitele v Hranicích je uzavřeno
Zdroj: Městský úřad Hranice/Roman Hynčica

Barokní stavba kostela Stětí sv. Jana Křtitele stojí na hranickém Masarykově náměstí od poloviny 18. století. Jednolodní kostel nechali postavit tehdejší majitelé panství Dietrichsteinové, jejich znak dodnes zdobí průčelí kostela. Slavnostně vysvěcen byl v červnu 1764.