Zaměstnanci továrny Nexen Tire vstoupili do stávky. Firma obsazuje místa stávkujících jinými pracovníky

Začala stávka zaměstnanců žateckého Nexen Tire (zdroj: ČT24)

Zaměstnanci jihokorejské továrny Nexen Tire u Žatce na Lounsku zahájili neomezenou stávku. Jejím cílem je uzavření kolektivní smlouvy, ve které odbory žádají pro zaměstnance například zvýšení mezd. Zaměstnavatel obsazuje místa stávkujících jinými zaměstnanci. Stávkující podle předsedy Odborového svazu KOVO Romana Ďurča nechce pustit do továrny.

Do továrny ráno dorazili i někteří zaměstnanci, kteří zrovna neměli směnu, chtěli ale stávku podpořit svou přítomností. Zhruba ve čtvrt na devět vyšla z továrny skupina pracovníků v reflexních vestách, s řehtačkami a píšťalkami.

„Právo na stávku má každý občan. Bohužel odbory nereagují na jednání s podnikem a vůbec nereflektují očekávání zaměstnanců. Odbory jsou vyzývány, aby se dostavily k jednacímu stolu a zahájily seriózní jednání,“ uvedl pro MF Dnes jednatel firmy Kim Soo Cheol.

Odboráři zase tvrdí, že na poslední schůzce, která se uskutečnila v pondělí, vyjednávání odmítli zástupci firmy. „Byli jsme de facto vyvedeni,“ tvrdí předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo. Podle něj jde o typický přístup korejského managementu. „Přišla za námi personální ředitelka, která nám oznámila, že s námi odmítají jednat, přestože schůzka byla domluvena z jejich strany,“ dodal odborář. Bezúspěšná jednání trvají podle odborářů téměř čtyři roky.

Před rokem odbory vyhlásily stávkovou pohotovost

Odboráři v továrně před rokem vyhlásili stávkovou pohotovost kvůli postoji korejských vlastníků firmy ke kolektivnímu vyjednávání. Ke stávce přistoupili poté, co zaměstnavatel odmítl smlouvu zprostředkovatele, tedy kompromisní dohodu mezi oběma stranami. Ve firmě pracuje jedenáct set lidí, stávku podle odborářů podporuje většina zaměstnanců, aktivně se do ní zatím zapojilo přes sto devadesát z nich.

Firma podle svého jednatele vyrábí patnáct tisíc šest set pneumatik denně. „Ztráta za zastavenou výrobu se dostane až na dvacet milionů korun denně,“ vyčíslila společnost. Pokud by výroba kvůli stávce stála dlouho, ohrozí to plánované investice a nábor dalších pracovníků, uvedla. „Společnost i zaměstnanci utrpí obrovské škody,“ dodal Kim Soo Cheol.

Před devátou hodinou ráno se někteří stávkující zaměstnanci společně s odboráři vypravili do Prahy před korejské velvyslanectví. „Tam budeme demonstrovat za to, aby nám korejský diplomat pomohl ve vyjednávání,“ uvedl Ďurčo.

Cílem stávky je uzavření kolektivní smlouvy na roky 2022 a 2023. „Podle našich propočtů by měla být ztráta firmy kolem patnácti milionů korun denně. My jednáme o nárůstu kolem třicet až padesát milionů korun, takže se dá spočítat, kdy se jim to přestane vyplácet,“ řekl Ďurčo.

Mezi požadavky odborů vycházející z kolektivní smlouvy patří mimo jiné zvýšení mezd o 8,3 procenta, dvacetiprocentní příplatek za noční směnu a víkendy nebo dvě koruny navíc k hodinové sazbě směnařů, uvedli už dříve odboráři. Velké části pracovníků se podle nich nezvýšily mzdy od roku 2018. Nástupní mzda operátora výroby podle odborářů činí 22 700 korun. Průměrnou mzdu zaměstnanců firma neuvádí.

Společnost Nexen Tire vyrábí pneumatiky pro osobní a lehká užitková auta. Firma s jihokorejským majitelem sídlí v Bítozevsi na Lounsku, v průmyslové zóně Triangle. Jde o největšího investora v této zóně na hranici Žatecka, Chomutovska a Mostecka. Továrna Nexen tam stojí od roku 2017. Společnost Nexen má další továrny v Jižní Koreji a v Číně. Kapacita podniku je až jedenáct milionů pneumatik ročně. V roce 2021 společnost vykázala zisk po zdanění přes 709 milionů korun, o rok dříve byla ve ztrátě 1,4 miliardy korun.