Začaly práce na hlavním tahu z Brna do Svitav. Řidiči se zdrží i půl hodiny

Dopravní omezení na silnici Brno–Svitavy (zdroj: ČT24)

S dopravním omezením musejí počítat řidiči, kteří v těchto dnech pojedou na trase Brno– Svitavy. V Lažanech na Blanensku začali silničáři opravovat povrch silnice I/43. Provoz tam řídí semafor, často se tam tak tvoří kolony aut. Práce v Lažanech mají trvat necelý týden. Silnicí denně projede i dvacet tisíc aut. V budoucnu by měla obcím v regionu pomoci nová čtyřproudá silnice.

Podle redaktora ČT Michala Čejky se můžou řidiči ve špičkách zdržet i půl hodiny. „I když teď, kdy by měl být relativně klid, jsou kolony dlouhé několik set metrů,“ řekl redaktor kolem 10:45. Silnice mezi Brnem a Svitavami je podle něj dlouhodobě přetížená. 

„Dnes (v pondělí – pozn. red.) začínající oprava by měla trvat necelý týden. Pokud vše půjde dobře, počítají silničáři se zprovozněním v pátek, protože povrch silnice se mění jenom zhruba v délce dvou set metrů,“ připomněl Čejka. Řekl také, že dokud nevznikne silnice dálničního typu I/73, která se plánuje už delší dobu, budou kolony v místě vznikat pravidelně. Stavba této komunikace by měla začít až v roce 2026.

Oprava v Lažanech byla plánovaná už v roce 2020, nakonec ji ale zhatila stavba nové opěrné zdi. Podle vedení obce je ale oprava povrchu silnice velmi důležitá, docházelo totiž k výrazným vibracím při hustém provozu, které znepříjemňovaly život místních obyvatel. 

Čtyřproudovka od Troubska až po Moravskou Třebovou

„Vývoj za ta léta, co se hovoří o přípravě dálnice nebo rychlostní silnice, dospěl k tomu, že se bude budovat silnice dálničního typu. Já si ale nemyslím, že je to tragédie. Budeme mít čtyřproudou silnici, která bude i splňovat parametry častějších sjezdů do obcí, tudíž bude to území lépe dopravně obslouženo,“ uvedla senátorka za Blanenský obvod Jaromíra Vítková (KDU-ČSL). 

Senátorka řekla, že ona sama dlouhodobě bojovala za to, aby celá komunikace od Troubska až po Moravskou Třebovou byla čtyřproudá. Dříve se totiž hovořilo o tom, že silnice od Svitávky až do Moravské Třebové by byla vystavěna jako střídavě třípruhová. „Podpořila mě v tom policie, která poukazovala na to, že se jedná o velmi nebezpečný způsob jízdy po takové silnici,“ popsala senátorka. 

Silnice dálničního typu se má stavět ve čtyřech etapách – jako první úsek mezi Bořitovem a Svitávkou na Blanensku. Problém to vyřeší ale jen lokálně, spojení mezi Brnem a východem Čech je důležité, hovoří se o něm už desítky let.