Z účtu jihočeské obce zmizely miliony na hasičskou zbrojnici, řeší to policie

Události v regionech: Zmizelé peníze (zdroj: ČT24)

Přes deset milionů korun zmizelo z účtu Horní Stropnice na Českobudějovicku, což zjistil starosta při kontrole během září. Obec přišla o peníze, které měla na zaplacení nové hasičské zbrojnice, a hledá způsob, jak je nahradit – například prodejem zemědělských pozemků nebo úvěrem. Případ už vyšetřuje kriminální policie.

Obec v Novohradských horách s 1500 obyvateli přišla na konci léta konkrétně o 10 173 000 korun, což bylo nejen pro starostu velké překvapení. „Bylo to začátkem září, kdy zřejmě kybernetickým útokem napadli náš účet a odčerpali peníze,“ míní starosta obce Václav Kučera (KSČM).

Kučera si zmizení peněz jinak nedokáže vysvětlit a chybu odmítá. Vedení obce ale čelí kritice části místních obyvatel. „Nervově vás to rozebírá, protože spousta lidí řekne: ‘To není možný, to jste museli rozkrást vy,’“ podotýká starosta.

Horní Stropnici nyní chybí přibližně třetina peněz na novou požární zbrojnici za zhruba třicet milionů. Jde o největší investici za posledních deset let. Stavební firma hasičskou zbrojnici už skoro dokončila. S proplacením faktur počká do konce roku. „Nějaké peníze obci zůstaly, protože finanční částky jsme měli na více účtech,“ dodává místostarosta Horní Stropnice František Vaněček (nestr.). Podle starosty finance na provoz úřadu a další poplatky, například za elektřinu a plyn, obec zatím má.

Napjatá atmosféra v obci

Obyvatelé Horní Stropnice o problému na kameru ČT příliš mluvit nechtěli. V obci panuje napjatá atmosféra. „To by byl všude šok, deset milionů není stovka,“ míní Růžena Mravcová. „Bude to vyšetřovat policie, takže se snad něco dozví,“ dodává další z místních, Augustin Šimek.

Zmizením peněz se už opravdu zabývají policisté z odboru hospodářské kriminality. „Je to na začátku vyšetřování. Zatím nebudeme případ dál komentovat,“ uvádí mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura. Problém v Horní Stropnici se rozebírá také u sousedů v Nových Hradech. „Samozřejmě šel první dotaz směrem na naši účtárnu, jaká je situace u nás, jestli je všechno v pořádku,“ přibližuje starosta Nových Hradů Vladimír Hokr (nestr.).

Starosta Horní Stropnice navrhuje chybějící peníze nahradit prodejem patnácti hektarů pozemků a pětimilionovým úvěrem. Opoziční zastupitelé s tím ale nesouhlasí.