Ukradený smírčí kámen se vrátil, po dalším policie pátrá

Policie dál vyšetřuje krádež smírčích kamenů na Žďársku (zdroj: ČT24)

Menší ze dvou ukradených smírčích kamenů, které před týdnem zmizely z lesů na Žďársku, někdo vrátil na místo. Po druhém kameni zvaném Pytlácký, který je kulturní památkou, policie dál pátrá. Informovala o tom policejní mluvčí Dana Čírtková.

Policejní hlídka našla ve čtvrtek smírčí kámen v otvoru, který po něm po odcizení v zemi zůstal. Nalezený kámen o rozměrech 57 krát 28 krát 10 centimetrů nebyl nijak poškozený.

Oznámení o zmizení smírčích kamenů přijali policisté před týdnem v pátek. Kameny, z nichž Pytlácký měl na výšku 116 centimetrů, někdo odvezl mezi 19. a 22. srpnem. Kameny byly oceněné na třicet sedm a šestnáct tisíc korun. Jejich hodnota je ale především historická.

Větší kámen se zkosenými rohy má reliéf latinského kříže a pušky a přes celý kámen text. Na Krejčíkově kameni jsou vytesány nůžky, jehla, nit a náprstek.

Vztyčení smírčího kříže či kamene bývalo součástí soudního vyrovnání pachatele s pozůstalými a jeho význam spočíval především v tom, že byla uchována vzpomínka na tragickou událost.