Z lesů na Žďársku zmizely dva vzácné smírčí kameny

Události v regionech: Ukradené smírčí kameny (zdroj: ČT24)

Nevyčíslitelnou historickou hodnotu mají dva smírčí kameny, které někdo ukradl v lesích na Žďársku. Pátrají po nich amatérští hledači i policisté. Větší z kamenů je už osm let na seznamu kulturních památek.

Jeden z nejstarších smírčích kamenů se nacházel v lese za Vojtěchovem. Na místě stál stovky let a připomínal tragédii, která se stala v polovině 16. století. Myslivec tam zastřelil pytláka. „Byl to metrový, mramorový kámen,“ popsal amatérský hledač kamenné historie Luboš Korbář. Případ vyšetřují od minulého týdne policisté. Na místě, které je turisty vyhledávané, pátrali i v úterý.

Zhruba o tři kilometry blíž k vesnici je další místo, které zeje prázdnotou. I tam byl v trávě zarostlý takzvaný Krejčíkův kámen. Připomínal tragédii z doby třicetileté války. Švédové za koněm táhli krejčovského tovaryše, dokud nezemřel, v domnění, že je zvěd. „Ten kámen byl krásný, placatý. Na něm byl kříž a pod ním nůžky a jehla s nití,“ popsal Korbář.

Jeden z šedesáti smírčích kamenů na Pelhřimovsku potkal stejný osud, v roce 2006 zmizel, a tak nadšenci nechali vyrobit jeho repliku. Nakonec se ale vrátil originál. „V Čechách se nic neutají a kolega zjistil, že kámen má jeden pán na zahradě schovaný, a tak za ním chodil tak dlouho, než z pána kámen dostal,“ řekl Pavel Koubek ze Sdružení Zelené srdce Mladé Bříště.

Korbář věří, že pokud kameny neskončily v zahraničí, brzy je někdo vrátí.