Vyhořelý dřevěný kostel na pražském Petříně čeká na rekonstrukci. Jeho zbytky zatím chrání kamery

UDÁLOSTI: Praha připravuje rekonstrukci vyhořelého dřevěného kostela (zdroj: ČT24)

Požárem zničený dřevěný kostel svatého Michaela na Petříně nově hlídají kamery. Mají pomoci k lepšímu zabezpečení poškozené památky, kterou čeká oprava. K debatě o ní se chystají odborníci. V první polovině března by měli rozhodnout o některých důležitých detailech rekonstrukce – třeba odkud vzít dřevo.

Při požáru, který jej postihl v roce 2020, přišel petřínský kostel svatého Michaela o věž a také o střechu. Jeho zbytky nyní chrání plot, lešení, plachty a před poničením lidmi nově i kamery. Loni na podzim se totiž při jedné z kontrol ukázalo, že se v troskách kdosi usídlil. Tomu, aby se to opakovalo, má dohled zabránit.

Kostel nyní čeká rekonstrukce. Pražské vedení schválilo, že na ni dá 50 milionů korun. K tomu lze ještě přičíst zhruba dva miliony z veřejné sbírky. Podle náměstka pražského primátora pro kulturu Jiřího Pospíšila (TOP 09) je nezbytné, aby byla oprava provedena odborně. „Není to běžná stavba, kde byste vybírali zhotovitele jen podle ceny. Musí být garance, že se kostel vrátí do původní podoby a památka nebude zničena,“ zdůraznil.

Bude potřeba opravit prakticky vše, i když hlavní část kostela požár přežila. Trámy nejsou zničené, jsou však ohořelé. Podle Ondřeje Šefců z Národního památkového úřadu nicméně konstrukce funguje. „Je to geniální skládačka, která je vymyšlená už, troufnu si říct, od starověku, protože tesařství je staré řemeslo,“ podotkl.

Dřevěný pravoslavný kostel stál původně v obci Velké Loučky nedaleko Mukačeva na Podkarpatské Rusi. Ve dvacátých letech minulého století byl převezen do Prahy, aby se stal součástí sbírek Národopisného muzea. Kdy začne jeho oprava, zatím není jasné. Zato již vedení města stanovilo, že kostel dostane nového správce. Pečovat by o něj mělo městské muzeum.