Vsetín podá v kauze vystěhování Romů z města stížnost k soudu ve Štrasburku

Město Vsetín podá v kauze vystěhování Romů v roce 2006 stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Podle jeho názoru bylo ve sporu porušeno právo na spravedlivý proces. Ústavní soud (ÚS) dosud odmítl všechny stížnosti Vsetína kvůli zvýšenému odškodnění pro romské rodiny vystěhované mimo kraj. Starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL) v úterý prohlásil, že s rozhodnutími nesouhlasí.

„Jeden rozsudek ještě nepřišel, ale všechny jsou odůvodněny téměř totožně, očekáváme, že i ten poslední bude stejný,“ dodal Čunek.

Vsetín vystěhoval romské rodiny z pavlačového domu v době, kdy Čunek město rovněž vedl. Dům byl ve špatném stavu, město jej pak nechalo zbourat. Někteří jeho obyvatelé, včetně žalobců z kauzy, předtím neplatili nájemné. Romové skončili buď v kontejnerových domech jinde ve Vsetíně, nebo ve starých domcích mimo kraj.

Postup vyvolal kritiku Romů, ochránců lidských práv, politiků i starostů obcí, kam město Romy vystěhovalo. Ti se domnívali, že město porušilo jejich lidská práva a požadovali odškodné. Následovaly táhlé soudní spory, na jejichž konci bylo přiznání náhrady újmy romským rodinám.

Čunek: Platíme za milosrdenství

Vsetín se letos obrátil na Ústavní soud. Nejvyšší soud totiž několika vystěhovaným rodinám navýšil odškodnění, když čtyřem rodinám s 46 členy přiřknul odškodné od města v souhrnné výši 1,825 milionu korun. Vedení radnice to považovalo za nespravedlivé.

Čunek dříve uvedl, že město platí za milosrdenství, neboť v roce 2006 nevyhodilo neplatiče nájemného na ulici, ale pomohlo jim zajištěním nového bydlení. Advokátka romských rodin Zdeňka Poláková naopak tehdy uvedla, že starosta Vsetína situaci zkresluje. Město podle Čunka odškodnění už zaplatilo.

Navýšení odškodnění se týkalo z velké části žalobců, kteří byli při stěhování dětmi, a podle soudu jim nebylo možné přičítat zodpovědnost za to, že jejich rodina své problémy ve Vsetíně neřešila.

O nákladech řízení podle Vsetína rozhodl zatím nepravomocně Krajský soud v Ostravě, právní zástupkyni romských rodin údajně náleží 5,35 milionu. Město se proti tomu odvolalo.

„Každý jiný žalobce by soudní spor, pokud by nepředložil relevantní skutková tvrzení, prohrál. V tomto případě je však zřetelná snaha soudů nalézt řešení kauzy z pohledu dnešní společenské atmosféry korektnosti a multikulturalistických tezí. Součástí těchto tezí je i jakési stigma a sebeobvinění většinové společnosti za nezvládnuté asimilační procesy,“ prohlásil v úterý Čunek. Dodal, že město s tímto pojetím chápání práva zásadně nesouhlasí.