Všechny domácnosti v obcích zasažených tornádem by měly mít do začátku srpna plyn i elektřinu

Nouzové zásobování jídlem by v obcích zasažených tornádem mělo fungovat do prvního srpna. Do stejného data by také měly mít všechny domácnosti plyn i elektřinu, dnes fungují na různé záložní zdroje. Po jednání krizového štábu v Podivíně to řekl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Práce hasičů končí, v místech budou působit policisté a armáda.

Standardní jednání krizového štábu v rozšířeném složení za účasti záchranných složek se v Podivíně podle hejtmana Grolicha uskutečnilo naposledy. „Neznamená to ale, že končí veškeré práce. Jsme domluvení se starosty obcí a humanitárními organizacemi, že se budeme potkávat každý týden,“ řekl.

Končí ale práce hasičů, kteří předávají obce a skládky dalším složkám. „Obcím bude vypomáhat armáda, která zůstane v nižších počtech, aby to odpovídalo požadavkům starostů,“ poznamenal hejtman. V místě zůstanou i policisté. Grolich řekl, že tornádo ukázalo, že záchranné složky fungují skvěle a bezchybně. „Byl na ně spoleh a musím smeknout a poděkovat jim,“ poznamenal.

Sklady jsou stále plné zásob

Do konce tohoto týdne by měla podle něj jít téměř všude elektřina, maximálně se pak budou řešit desítky přípojek. „Priorita je, aby byly přípojky ke standardním domácnostem, potom se budou řešit jiné provozy, jako například vinné sklepy. Počítáme, že do prvního srpna bude fungovat zásobování jídlem. Od toho víkendu pak bude zlomovější bod, všechny domácnosti by měly mít plyn, elektřinu, a k tomuto datu budeme ukončovat zásobování jídlem,“ uvedl Grolich.

Podle něj jsou plné sklady zásob v Hodoníně a Břeclavi, kam lidé vozili pomoc pro zasažené obce. „Už teď se ukazuje, že je toho víc, než bude potřeba. Budeme řešit, co s přebytky. Budeme jednat s organizacemi,“ doplnil Grolich.

Peníze na obnovu zeleně dá nadace i stát

Na řadu přijde náročná a nákladná obnova zpustošených obcí. To je podle některých ekologických organizací šance na vybudování ekologičtějších domů obklopených zelení. Jedním z konkrétních příkladů je Základní škola v Hruškách, které tornádo odneslo střechu. Podle Nadace Partnerství by byla vhodná zelená střecha. Starostka Hrušek chce ale obnovit školu co nejrychleji a vrátit jí střechu plechovou. Ekologové si uvědomují, že u soukromých domů zrealizovat takový nápad není jednoduché, zaměřují se proto na veřejné budovy.

Peníze na s obnovou zeleně mohou lidé získat například díky projektu Sázíme budoucnost. Je to celostátní iniciativa nadace, díky které bylo za dva roky vysazeno přes milion stromů. „Cílem je vysadit za pět let deset milionů stromů mimo les. Do výsadby se zapojilo přes třicet tisíc dobrovolníků. Kdo chce sázet letos, po celé republice, má možnost získat od nadace grant až šedesát tisíc korun,“ řekl ředitel Nadace Partnerství Petr Kazda.

Ministerstvo životního prostředí už dříve uvedlo, že postižené obce budou mít k dispozici sto milionů korun na obnovu zeleně. „Dotace, které pokryjí sto procent nákladů, je možné využít jak na odklízení poškozených stromů a keřů, tak na novou výsadbu dřevin, obnovu trávníků nebo trvalkových porostů,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Tornádo zničilo aleje, větrolamy i lesy

Peníze na výsadbu poputují i z veřejné sbírky nadace, kterou vypsala, určeny budou například i na ošetření stromů. Rozsah poškození zeleně v obcích a lokalitě ještě není upřesněn, v postižených lokalitách ale zeleň prakticky zmizela. „V Hruškách chybí stromy, remízky, větrolamy, je tam holá prašná pláň. Mezi Moravskou Novou Vsí a Hruškami byla vysázena alej hrušní a jabloní, už tam není,“ popsala zastupitelka Hrušek Lenka Marcinková Ondrášková. Jaké škody napáchalo tornádo v zeleni, je vidět například i u části Hodonína Pánov, kde „posekalo“ les.

Bouřky s kroupami a tornádem o rychlosti asi tři sta kilometrů za hodinu se přehnaly Břeclavskem a Hodonínskem poslední červnový čtvrtek. Vyžádaly si šest životů a poničily 1200 domů, z nichž asi dvě stě muselo jít k zemi.

Úřad práce vyplatil lidem na jihu Moravy po tornádu na mimořádných dávkách skoro 72 milionů korun. Dosud přijal 1335 žádostí o tuto pomoc. Lidé mohou získat na překonání dopadů přírodní pohromy až 57 900 korun. Případně ještě i peníze na nutné jednorázové výdaje, například na poplatky za vyřizování nových dokladů.