V žaludku měla ukousanou tlapu a čekala šest mláďat. Kvůli upytlačené vlčici padlo trestní oznámení

Události: Pytláci se zaměřují na vlky i rysy (zdroj: ČT24)

Ochranáři z Broumovska podali trestní oznámení kvůli upytlačené vlčici. V lese ji našla skupina motocyklistů. Zvíře bylo chycené do oka zřejmě několik týdnů, než vysílením uhynulo. V rezervacích napříč Českem nejde o jediný případ. Další se staly na Šumavě, kde pytláci ulovili několik rysů.

„V žaludku měla (vlčice) vlastní ukousanou tlapu a jehličí, čekala šest vlčat a musela před smrtí nevýslovně trpět,“ přibližuje mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová. Podobný nález přitom není na Broumovsku výjimkou, už loni tu objevili zastřeleného vlka.

Podle zoologů může ale v takových případech dojít k destabilizaci smečky. Dospělí jedinci totiž mají zkušenosti s lovem spárkaté zvěře. „Mladí vlci se budou snažit hledat dostupnější, snadno ulovitelnou kořist. V tomhle případě tak může docházet k větším útokům na hospodářská zvířata,“ upozorňuje zoolog Jan Mokrý ze šumavského národního parku.

Na Šumavě vlků přibylo

Na útoky farmáři v celém Česku upozorňují stále častěji. Přesto podle posledního šumavského monitoringu vlci z víc než devadesáti procent loví právě divokou zvěř. Na Šumavě žije vlků asi šestatřicet. I navzdory drobnému úhynu je jich o čtvrtinu více než před dvěma roky.

Naopak populace rysa stagnuje. Mimo jiné právě kvůli pytláctví. Jedno zvíře dokonce našli policisté v mrazáku myslivce z Klatovska. Další vyšetřování odstřelu rysů stále není uzavřené.

Ještě častěji ale vzácná zvířata na Šumavě hynou kvůli dopravě. Kromě vlků nebo rysů už tu řidiči srazili i losa.