V Pardubicích kolabuje doprava, desítky minut zpoždění nabírá i MHD

Události v regionech: Doprava v Pardubicích kolabuje (zdroj: ČT24)

Částečná uzavírka křižovatky v Dašické ulici způsobuje dopravní kolaps v celých Pardubicích. Ucpané jsou hlavní tahy i objízdné trasy. Radnice se proto obrátila na policii, aby provoz v krajském městě dočasně regulovala. Silničáři slibují, že klíčové místo bude brzy plně průjezdné.

Kolony v centru i na okraji krajského města místní nepamatují. „Křižovatky jsou čím dál ucpanější. Řekl bych od rána od devíti do čtyř, pěti hodin,“ odhaduje obyvatel města Radek Bak.

Hlavní příčinou kolabující dopravy je oprava křižovatky v Dašické ulici. Auta tu stojí v kolonách. Zpoždění nabírají také linky MHD. Podle ředitele dopravního podniku Tomáše Pelikána jde v některých případech i o třicet či čtyřicet minut. Ve špičce přitom nefungují ani takzvané chytré semafory, které hromadné dopravě běžně dávají přednost. Spoje si tak musí vystát celou frontu.

Radnice tak dostává desítky stížností. Podle náměstka primátora Jana Hrabala (ANO) ale město nemá na opravu křižovatky vliv. Silnice totiž patří státu. „My si vážíme toho, že ŘSD u nás teď mohutně investuje, nicméně problém je v tom, že rekonstrukce křižovatky Dašická měla proběhnout v létě,“ říká Hrabal.

Silničáři slibují, že se opravu pokusí dokončit co nejrychleji. „Pokud nám to klimatické podmínky dovolí, už 7. listopadu křižovatku naplno zprovozníme,“ avizuje mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Do té doby by provoz měla dočasně řídit policie. Větší úleva by podle vedení města měla ale přijít hlavně se zprovozněním severovýchodního obchvatu v roce 2025.