V Odře v Česku hynou ryby, oznámila polská ministryně. Hladík je s ní v kontaktu

V řece Odře na české straně hynou ryby, oznámila polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová na Twitteru. Úhyn ryb potvrdil také její český protějšek Petr Hladík (KDU-ČSL) i polský vodohospodářský podnik. Polské úřady nyní podle ministryně zkoumají situaci v obci Chalupki poté, co tam byl zaznamenán nález leklých ryb, které proud přinesl z české strany hranice. Chalupki leží přímo u hranic naproti Bohumínu, na protějším břehu Odry.

Podle sdělení polského státního podniku Wody Polskie si jeho pracovníci dopoledne povšimli leklých ryb v hraničním úseku řeky Odry. Poláci z Odry dosud vylovili okolo dvou set kilogramů uhynulých ryb. Ujišťují, že zdroj otravy se nenachází na polské straně, leklé ryby připlouvaly s proudem z české strany. Podnik uvedl, že okamžitě kontaktoval české Povodí Odry, aby zjistil zdroj a podnikl náležitá opatření. 

„Naléhavě jsem se telefonicky spojila s ministrem životního prostředí ČR Petrem Hladíkem, který potvrdil úhyn ryb v Odře na české straně poblíž hranice. Ministr sdělil, že na místo vyrazili pracovníci služeb, aby získali vzorky potřebné pro analýzy. Budeme informováni o výsledcích zkoumání a aktuální situaci,“ napsala Moskwová na Twitteru. Podle Hladíka příčina úhynu ryb zatím není známá.

Krizový štáb kvůli situaci na Odře svolal slezský vojvoda Jaroslaw Wieczorek, který se po poradě vypravil na místo, aby viděl situaci na vlastní oči. Wieczorek na odpolední tiskové konferenci v obci Chalupki podle deníku Gazeta Wyborcza uvedl, že na místě zasahuje okolo šedesáti hasičů, jakož i šest týmů říčních hasičů, rybářské stráže a pracovníků vodohospodářského podniku. 

Situaci monitoruje také polské ministerstvo zahraničí, uvedl náměstek ministra Pawel Jabloński a dodal, že nařídil pracovníkům polského konzulátu v Ostravě vydat se na místo, aby podpořili zástupce polského ministerstva životního prostředí v kontaktu s českými úřady a při dokumentování situace. Úhyn ryb na české straně hlásí rovněž polský vodohospodářský podnik, uvedla polská televize TVN 24.

Povodí Odry se nyní snaží řeku naředit. Vypouští proto vodu z přehrady Šance, uvedl státní podnik. Mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová řekla, že Povodí Odry požádalo hasiče o položení norné stěny ve Starém Bohumíně.

Mohlo by jít o nedostatek kyslíku, domnívá se inspekceZkoumání vzorků vody ukázalo, že se v základních parametrech neodchyluje od normy, uvedl slezský vojvoda (v Česku hejtman) Jaroslaw Wieczorek podle listu Gazeta Wyborcza.

Úhyn ryb mohl podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) způsobit nedostatek kyslíku v řece. Pro přesné určení příčiny inspekce odebírá vzorky vody i uhynulých ryb. Výsledky by mohly být pravděpodobně ve čtvrtek, řekl mluvčí inspekce Jiří Ovečka. „Jedná se o ojedinělý úhyn ryb. Příčina je zatím neznámá, respektive máme podezření na nedostatek kyslíku. Teď odebíráme vzorky,“ uvedl Ovečka.

Na výsledky rozborů čeká také bohumínská radnice, která byla podle její mluvčí Jany Končítkové o situaci informována inspekcí a Povodím Odry. „(Inspekce a povodí) se domnívají, že to souvisí s poklesem a následným stoupáním hladiny, nepředpokládají, že by šlo o nějakou otravu,“ uvedla Končítková. Jde podle ní ale zatím jen o předběžné vyhodnocení situace.

V kraji panovalo ještě o víkendu teplé počasí, v pondělí odpoledne se regionem přehnaly bouřky s krupobitím.