V hornoslavkovském zařízení pro seniory se nakazil veškerý personál. Na pomoc museli přijít hasiči

UDÁLOSTI: V zařízení pro seniory v Horním Slavkově se nakazila koronavirem více než polovina klientů a všechen personál (zdroj: ČT24)

Bez potřebné péče zůstali podle karlovarského krajského úřadu klienti zařízení pro seniory v Horním Slavkově na Sokolovsku. Testy totiž ukázaly, že se úplně všichni zaměstnanci nakazili koronavirem. Z klientů se nakazila polovina. Část z nich je přitom na asistenci závislá. Na pomoc kraj zavolal pečovatelské služby i hasiče a záchranku.

Klienti hornoslavkovského ubytovacího zařízení pro seniory U Karkulky si na zdravotní potíže začali stěžovat počátkem prosince, podle vedoucí Miloslavy Podhradské je bolela záda či nohy. Nemocní klienti odjeli do nemocnice, vedení domova zatím nechalo otestovat veškerý personál. Jeho testy byly pozitivní ze sta procent.

Když ale zaměstnanci skončili v izolaci, o seniory se neměl kdo starat. To byl velký problém, protože někteří z nich se o sebe sami nepostarají. „Zhruba 50 procent klientů vyžaduje pečovatelskou pomoc,“ upřesnil hejtman Petr Kubis (ANO). 

Kraj nakonec povolal na pomoc pracovníky pečovatelských služeb a také hasiče. „Bylo potřeba zajistit ochranné pomůcky pro všechny osoby, které nahrazují personál v péči o klienty,“ uvedl mluvčí krajského hasičského sboru Martin Kasal.

V některých případech hasiči potřebovali pomoc také od záchranné služby – například aby dostali tekutiny do klientky domova, která nechtěla jíst. 

Na zařízení dohlížejí hasiči, sociální pracovníci krajského úřadu a hygienici. Obvyklý personál se ke klientům vrátí nejdříve o víkendu.