V Česku je jedno nové město i městys. Starostové dalších obcí převzali dekrety na vlajky a znaky

Česko má od pátku jedno nové město a jeden nový městys. Městem je nově Chýně v okrese Praha-západ, obec Radiměř na Svitavsku se zase stala městysem. Starostové 35 obcí, měst a městysů z celé republiky také v pátek v Praze převzali dekrety na obecní vlajky a znaky od předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09).

„Znak a vlajka místa, kde jsme narozeni nebo kde žijeme, jsou nedílnou součástí naší identity. Tyto symboly reprezentující jednotlivé samosprávné územní jednotky přispívají k posílení pocitu hrdosti, odkud pocházíme, a sounáležitosti s místem, ve kterém žijeme,“ řekla při slavnostním ceremoniálu šéfka sněmovny.

Znaky a vlajky jednotlivých obcí mají svou symboliku a musí dodržovat heraldická pravidla, často odkazují na historii jednotlivých míst.

Nový znak a vlajku mají Bukovany nebo Libecina

Například východočeská obec Libecina na Orlickoústecku obdržela znak a vlajku se stříbrnou podkovou, která připomíná původní půlkruhový půdorys návsi a zároveň rodový erb Trautsonů. Trautsonové jsou bývalá vrchnost novohradského panství, ke kterému obec historicky patřila.

Ve spojení se zelenou barvou štítu je i připomínkou hospodaření v krajině lesů i polí. Zelená značí také naději. Doprovodná obecná figura zlatého javorového listu v podkově zastupuje název obce Javorníček, část Libeciny.

Také zástupce Bukovan na Benešovsku přijal znak a vlajku. Modro-stříbrně polcený štít má ve svém pravém poli sloupovou zvoničku se zlatým zvonem, v levém pak tři bukvice přirozené barvy pod sebou. Jde o mluvící znamení bukových plodů. Jméno osady se prvně uvádí roku 1318 v přídomku vladyků z Bukovan. V 17. století patřila obec ke konopišťskému panství.

Evidence žádostí o udělení obecních symbolů se nachází v databázi REKOS (Registr komunálních symbolů) na sněmovních internetových stránkách, a zároveň jsou v ní shromážděny informace o obecních symbolech Česka.