Uměleckoprůmyslové museum v Praze po třiceti letech mění vedení. Převezme jej Radim Vondráček

Novým ředitelem Uměleckoprůmyslového musea (UPM) v Praze bude od 1. listopadu na šest let současný ředitel jeho sbírek a výzkumu Radim Vondráček. Ve funkci nahradí Helenu Koenigsmarkovou, která stojí v čele UPM déle než třicet let a své působení v této instituci ukončila na vlastní žádost.

Radim Vondráček pracoval v UPM od roku 1991 jako kurátor sbírky grafiky, následně jako hlavní kurátor a od roku 2019 jako ředitel sbírek a výzkumu. Do výběrového řízení se na pozici ředitele UPM přihlásilo kromě něj dalších šest uchazečů.

„Pan doktor Vondráček působí v Uměleckoprůmyslovém museu již dlouhá léta a měl možnost řídit početné pracovní týmy, ať již v roli odborného náměstka a zástupce ředitelky Heleny Koenigsmarkové, nebo vedoucího rozsáhlých grantových projektů. Působil rovněž v oborových organizacích, poradních orgánech ministerstva či vědeckých radách muzeí a galerií. Celkově získal během své praxe bohaté multioborové znalosti, které chce i nadále využít ve prospěch této významné instituce,“ uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Nový ředitel chce navázat na svou předchůdkyni

Za vedení dosavadní ředitelky Koenigsmarkové se uskutečnila rekonstrukce zámku v Kamenici nad Lipou, kde je dnes umístěna rozsáhlá expozice nábytkového designu 19. a 20. století a hraček, stavba Centrálního depozitáře i rekonstrukce historické budovy. Otevřena také byla nová stálá expozice ART, LIFE. Umění pro život.

„Skvělým počinem bylo uzavření dohody s Josefem Koudelkou, který po dlouhém jednání nakonec našemu státu daroval přes dva tisíce fotografií, z nichž devadesát procent je dnes právě ve sbírkách UPM spolu s dalšími dokumenty jeho životního díla,“ ocenil už dříve ministr Baxa.

Uměleckoprůmyslové museum v Praze povede Radim Vondráček (zdroj: ČT24)

Vondráček by podle svých slov na práci dosavadní ředitelky navázal a vedl muzeum do další etapy jeho rozvoje. „Cílem muzea nyní bude naplno využít bohatý potenciál sbírek, znalostí i možností opravené historické budovy a zároveň dostát novým požadavkům současného světa na roli a odpovědnost muzeí. Rádi bychom obnovili i ambiciózní zahraniční program,“ sdělil.