TÉMA

Uměleckoprůmyslové museum v Praze

Uměleckoprůmyslové museum v Praze po třiceti letech mění vedení. Převezme jej Radim Vondráček

Novým ředitelem Uměleckoprůmyslového musea (UPM) v Praze bude od 1. listopadu na šest let současný ředitel jeho sbírek a výzkumu Radim Vondráček. Ve funkci nahradí Helenu Koenigsmarkovou, která stojí v čele UPM déle než třicet let a své působení v této instituci ukončila na vlastní žádost.
18. 7. 2023Aktualizováno18. 7. 2023, 13:43|

Zemřel přední český historik umění Jiří Šetlík, jeden ze zakladatelů Chalupeckého ceny

Ve věku 93 let v sobotu zemřel historik umění Jiří Šetlík. Oznámila to v neděli jeho dcera Michaela Beňová Šetlíková. Šetlík patřil v 60. letech k předním osobnostem české výtvarné scény. Publikoval v několika výtvarných periodikách, vedl Sbírku moderního umění Národní galerie, byl ředitelem Uměleckoprůmyslového muzea (UPM), působil jako pedagog. Jeho kariéru narušila normalizace, během níž měl zakázanou odbornou činnost, nesměl ani učit. Až po roce 1989 se mohl vrátit ke své profesi. Tři roky také působil na československém velvyslanectví v USA, pokračoval i v pedagogické práci.
29. 1. 2023|

Koudelka slaví pětaosmdesátiny. Podle kolegů se odlišuje nejen pílí, ale i přístupem k lidem

Okupace změnila fotografu Josefu Koudelkovi život. Vytvořil během ní snímky, které později obletěly svět. A on je následoval. Jeden z nejúspěšnějších českých fotografů tento týden oslavil pětaosmdesáté narozeniny. Podle jeho kolegů se od ostatních odlišuje svou systematičností, celoživotní pílí i přístupem k lidem.
12. 1. 2023|

Designblok zasadil les designu

Český porcelán a sklo, současný ukrajinský design či studentské talenty představuje čtyřiadvacátý Designblok. Přehlídka designu a módy si za letošní téma vybrala „les“. Na návštěvníky čeká přes sto osmdesát instalací, módních přehlídek i přednášek. Designblok se koná v Praze od 5. do 9. října.
5. 10. 2022|

Klimatická krize a vesmírné moduly. Designblok nabízí pohled do budoucnosti

Na pražském Výstavišti začala největší tuzemská přehlídka současného designu. Jednadvacátý ročník Designbloku, který jako hlavní téma vybral Budoucnost, představuje stovky designérů, módních návrhářů, výrobců i škol. Autorkou hlavní výstavy Designerie je Lucie Koldová. Designblok potrvá do pondělí 21. října.
17. 10. 2019|

České umělecké sklo je unikát a světový pojem. Výstava ukazuje, co dokážou mistři

Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze zve na novou výstavu, která představuje výběr toho nejlepšího z české sklářské tvorby. Expozice nazvaná Plejády skla 1946–2019 připomíná, že  české umělecké sklo je světový pojem a někteří tvůrci jako Stanislav Libenský, Jaroslava Brychtová či René Roubíček patří mezi mistry této disciplíny.
6. 4. 2019|