Designblok zasadil les designu

Český porcelán a sklo, současný ukrajinský design či studentské talenty představuje čtyřiadvacátý Designblok. Přehlídka designu a módy si za letošní téma vybrala „les“. Na návštěvníky čeká přes sto osmdesát instalací, módních přehlídek i přednášek. Designblok se koná v Praze od 5. do 9. října.

Designblok i letos nachystal ucelenou prezentaci novinek současného českého i zahraničního designu. Představovány jsou v prostorech, které se v souladu s tématem „les“ změnily ve zvláštní ekosystém. Vystavující se v rámci nových kolekcí a instalací soustředí nejen na reflexi posledních světových trendů v oblasti designu a módy, ale také na důležitá environmentální a společenská témata.

Například automobilka Hyundai ve světelném tunelu představuje plně elektrický model Ioniq 6. Italskou firmu Moroso zastupuje kolekce sedacího nábytku, která vznikla ve spolupráci mimo jiné s dánským výrobcem udržitelných textilií.

Takzvaná Designérie, kde se mohou návštěvníci vzdělat i si odpočinout, se proměnila pod taktovkou studia My dvě v oázu inspirovanou lesem a houbami. Veškeré dekorace jsou vyrobeny z již použitého nebo recyklovaného materiálu.

Designblok chce ale přispět i k výsadbě skutečných lesů. Návštěvníci tak mohou zakoupit sazenice stromů, které budou příští rok vysazeny v České Kanadě, Dolní Cerekvi a Pyšelu pod Velkým Meziříčím.

Zahraniční hosté

Po dvou pandemických ročnících se na festival vrací zahraniční hosté. Například nizozemský produktový designér Richard Hutten či polské duo Chmara.Rosinke věnující se experimentálnímu pojetí kuchyní. Z oblasti módy do Prahy zavítají mimo jiné zástupci šperkařského domu Bulgari, Louis Vuitton nebo módní ředitel ukrajinské Vogue. Současnému ukrajinskému designu je také věnována samostatná výstava.

Začíná přehlídka Designblok (zdroj: ČT24)

Prostor dvou pater Uměleckoprůmyslového musea patří výhradně tvůrcům a firmám s českými kořeny. Vystavující zde demonstrují současný přístup k řemeslné výrobě šperku, skla, autorské módy, obuvi a zpracování dřeva. Jedna z hlavních výstav letošního ročníku pod názvem Terra Alba zachycuje novou vlnu českého porcelánu.

Mladé talenty

Studentskou tvorbu představí finále mezinárodní soutěže diplomových prací o produktovém a módním designu Diploma Selection. Třicítka designérů z několika evropských zemí bude prezentovat svá díla na výstavě a na módních přehlídkách.

Hlavními dějišti čtyřiadvacátého Designbloku je bývalý klášter Gabriel Loci a Uměleckoprůmyslové museum. Kromě těchto prostor se po Praze otevře také řada showroomů, prodejen a ateliérů.