Klimatická krize a vesmírné moduly. Designblok nabízí pohled do budoucnosti

Na pražském Výstavišti začala největší tuzemská přehlídka současného designu. Jednadvacátý ročník Designbloku, který jako hlavní téma vybral Budoucnost, představuje stovky designérů, módních návrhářů, výrobců i škol. Autorkou hlavní výstavy Designerie je Lucie Koldová. Designblok potrvá do pondělí 21. října.

Designblok tradičně prezentuje nové modely zavedených značek módy, šperků, bytových doplňků a dalších předmětů užitého umění, na druhé straně nabízí tvorbu nezávislých tvůrců, často ještě studentů. Mezi účastníky letos rezonují zejména motivy udržitelné výroby nebo experimenty s materiálem. V Průmyslovém paláci a Lapidáriu na Výstavišti jsou k vidění  instalace 348 designérů, návrhářů, výrobců i škol.

„Celým Designblokem budou letos jako leitmotiv procházet úvahy o budoucnosti,“ uvedla ředitelka přehlídky Jana Zielinski. Přehlídka si podle ní chce klást otázky, zda může design přispět k řešení klimatické krize či zda může nastavit bariéru přebujelému konzumu.

Těžištěm přehlídky jsou tři hlavní prostory Designbloku, tedy Superstudio, Openstudio a Art House, které nabídnou návštěvníkům instalace firem, designérů a umělců. Za designem ale mohou zájemci vyrazit také do regionů: speciální autobusy Designbloku budou vypraveny během festivalu do galerie 8smička v Humpolci, industriálního prostoru Uhelného mlýna v Libčicích nad Vltavou a do tradičních skláren Rückl a Bomma.

Jako vždy se k přehlídce připojují také vybrané instituce nebo obchody. Na návštěvu i speciální akce zvou značky Konsepti, Cihelna Gallery, VOIX, Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze a řada dalších.

Hlavními zahraničními hosty jsou britský designér Jay Osgerby ze studia Barber & Osgerby, který přijel uvést českou premiéru modulárního systému SoftWork značky Vitra. Jeho studio navrhovalo třeba pochodeň pro olympiádu v Londýně a vyhlásilo smrt pracovnímu stolu, upozornila za pořadatele Jana Zielinski.

Dánský návrhář Johannes Torpe představuje novou kolekci nábytku pro značku Moroso. Je mezi nimi křeslo a pohovka, jejíž část připomíná zlomené srdce. Podle autora tak představuje pocity, které zažil skoro každý.

Architekturu hlavní výstavy Designerie na téma budoucnost vytvořila návrhářka Lucie Koldová. Designerie je umístěna ve střední hale Průmyslového paláce. V ní návštěvníci najdou třeba vesmírný modul, pohled do budoucnosti práce, roboty, bludiště anebo vynálezy designérů, které pomáhají v zemích třetího světa.